Hyppää sisältöön

Lapsiaan vankina pitäneet vanhemmat kiistävät syytteet – Naapurit syyttävät itseään siitä, että eivät huomanneet lasten piinaa

Kalifornian Perrisissä kolmeatoista lastaan vankina pitäneet vanhemmat katsovat olevansa syyttömiä lastensa kiduttamiseen. Syyttäjän mukaan David ja Louise Turpin hakkasivat lapsiaan sekä pitivät heitä kahlittuna ja nälässä.

Naapurit seisoivat Turpinien talon edustalla Kalifornian Perrisissä tiistaina. Kuva: Sandy Huffaker / AFP

Kalifornialainen piirisyyttäjä Mike Hestrin sanoo, että David ja Louise Turpin syyllistyivät kolmentoista lapsensa kiduttamiseen, vangitsemiseen ja pahoinpitelyyn. Lapsia pidettiin vankina kotonaan, osaa kahlittuna sänkyyn.

Perheen isää syytetään myös yhden tyttärensä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Lapset ovat aliravittuja, ja he ovat kehitynneet fyysisesti ja henkisesti vajavaisesti ikäänsä nähden. 2–29-vuotiaista lapsista vanhin, nainen, painoi löydettäessä vain 37 kiloa.

Lapset saivat käydä suihkussa vain kerran vuodessa ja heitä saatettiin rankaista esimerkiksi käsien pesemisestä ranteiden yläpuolelta.

Syyttäjän mukaan useilla lapsilla oli kognitiivisia rajoitteita ja hermovauroita äärimmäisestä ja pitkittyneestä fyysisestä pahoinpitelystä johtuen.

Vanhempia uhkaa kumpaakin 94 vuoden vankeustuomio.

57-vuotias isä, David Turpin ja 49-vuotias äiti, Louise Turpin kuitenkin katsovat olevansa syyttömiä. Heille on määrätty 12 miljoonan dollarin takuut ja oikeudenkäynti alkaa 23. helmikuuta.

Isänisä, James Turpin kertoo uutistoimisto AP:lle, ettei hän usko tietoihin kahlitsemisesta. Hän aikoo keskustella lastenlastensa kanssa heti, kun saa soittaa heille. Isovanhemmat kuitenkin tapasivat lapsenlapsensa viimeksi kuusi vuotta sitten.

Lasten piina paljastui sunnuntaina, kun yksi lapsista pääsi pakenemaan ja hälytti poliisit. 17-vuotias tyttö oli suunnitellut pakoaan kaksi vuotta. Hestrinin mukaan matkaan lähti toinenkin sisarus, mutta tämä pelkäsi niin paljon, että kääntyi takaisin kotiin.

Tapahtumapaikalle, Perrisissä sijaitsevalle Turpinien talolle on tuotu kukkia ja ilmapalloja myötätunnon osoituksena lapsille. Kuva: Andrew Gombert / EPA

Naapurit: Olemme osasyyllisiä

Perheen koti sijaitsee tiiviillä omakotialueella Perrisissä. Naapurit tapasivat perheen lapsia hyvin harvoin, mutta heitä vaivaa silti huono omatunto siitä, etteivät he tienneet lasten tilanteesta enemmän.

Uutistoimisto AP:n haastattelema naapuri, Josh Tiedeman-Bell pidätteli itkua kertoessaan, että hän oli nähnyt joitain lapsista satunnaisesti, mutta ei ollut tiennyt mitään siitä, millaisia kauheuksia he joutuivat kokemaan.

– Olemme kaikki kuin osa heidän painajaistaan, sanoi Tiedeman-Bell.

Sharon Ontiveros kävi Turpinien talolla kolmevuotiaan lapsenlapsensa kanssa. Lapsi toi talon eteen pehmolelun, myötätunnon osoituksena Turpinien lapsille.

Ontiverosin mukaan kukaan ei tiennyt perheen kotioloista. Hänen mielestään vanhemmat eivät ansaitse minkäänlaista armoa.

Aiheesta muualla: