1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. diabetes

Kasvikset ja vähärasvaisuus hidastavat diabeteksen etenemistä, kertoo tutkimus

Tutkimuksessa ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan muuttaneista naisista selvästi harvemmat joutuivat aloittamaan insuliinilääkityksen seurannan aikana.

diabetes
Parsakaali lautasella.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Runsaasti kasviksia ja vähän rasvaa sisältävä ruokavalio voi tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan auttaa kakkostyypin diabeteksen lykkäämisessä. Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ehkäisee myös sairastumisia, tutkimuksista tiedetään.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 49 000 keskimäärin 62-vuotiasta naista satunnaistettiin kahdeksaksi vuodeksi joko verrokkiryhmään tai koeryhmään, jossa vähennettiin rasvan käyttöä ja lisättiin kasvisten, hedelmien ja täysjyväviljojen syöntiä. Naisia seurattiin keskimäärin 17 vuotta.

Ruokavaliotaan terveellisempään suuntaan muuttaneista naisista selvästi harvemmat joutuivat aloittamaan insuliinilääkityksen seurannan aikana, tulokset osoittivat.

Myös sydän- ja verisuonitautien riski pienenee

Suurin vaikutus nähtiin naisilla, joilla oli vyötärölihavuutta ja useita metabolisen oireyhtymän osatekijöitä tutkimuksen alussa. Ruokavaliomuutokset paransivat myös glukoositasoja.

Yhdysvaltalaisten tulokset korostavat ruokavalion merkitystä aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä ja hoidossa. Samalla pienenee myös monien muiden sairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien riski. Ruokavalion lisäksi myös liikunta on tärkeää kakkostyypin diabeteksen ehkäisyssä.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Diabetes Care -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Juttua päivitetty 23.1.2018 klo 10.07. Tarkennettu, että tutkimuksen havainnot koskevat kakkostyypin diabetesta.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi