Jättiläispandat tutustuvat uteliaasti uuteen kotiinsa – "Uni maittaa ja bambu maistuu"

Lumi- ja Pyry-pandat viettävät kuukauden karanteenissa ennen yleisöön tutustumista. Suurin haaste hoitajalle on pandojen vaihtelevien bambumieltymysten täyttäminen.

Toinen Suomeen saapuvista isopandoista söi bambua saapuessaan Kiinasta Suomeen torstaina. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kauan odotetut jättiläispandat saapuivat eilen pitkän matkansa jälkeen Kiinasta Suomeen. Nelivuotias uros Pyry ja kolmevuotias naaras Lumi laskeutuivat torstaina aamupäivällä Helsinki-Vantaan lentokentälle. Sieltä pandat kuljetettiin uuteen kotiinsa Ähtärin eläinpuistoon.

Pandojen hoitajan Anna Palmrothin mukaan ensimmäinen yö uudessa kodissa sujui hyvin.

Lentomatkan jälkeen tunnelmat ovat olleet uteliaat – ja uneliaat.

– Vähän kaverit oli väsyneitä tietysti reissusta, että uni on maittanut. Kävin heitä katsomassa ja valvontakameroista olen katsellut, niin myös ruoka on maittanut ihan mukavasti. Kovin uteliaina ovat käyneet katsomassa kaikkia uusia paikkoja ja kiipeilyjuttuja, kertoi Palmroth Aamu-tv:n haastattelussa.

Pandat viettävät ensimmäisen kuukauden karanteenissa, mikä on tavallinen prosessi tuontieläimien kohdalla.

– Pandat on suljettu omiin oloihinsa normaalisti pandataloon, mutta se ei ole yleisölle auki vielä kuukauteen. Tällä minimoidaan mahdollinen tautiriski puolin ja toisin.

Pandat tarkkoja bambun mausta

Parinsadan hakijan joukosta pandoja hoitamaan valitulle Palmrothille uuden työn alku on ollut mielenkiintoinen, vaikka asioita onkin hoidettu tiukalla aikataululla.

Pandojen reissu Kiinasta Suomeen taisi myös jännittää mukana matkannutta hoitajaa enemmän kuin itse pandoja.

Suurin haaste pandojen hoitamisessa on Palmrothin mukaan eläinten ruokinta. Pandat eivät nimittäin jaksa mutustaa samaa bambulajiketta päivästä toiseen. Pandat saattavat vaihdella niille maistuvaa bambulajiketta esimerkiksi vuodenajan mukaan.

– Se, että pandat syövät bambua ei tarkoita, että kaikki bambu kelpaa. Teettää hoitajalle pientä taiteilua sen mukaan, minkälaisia lajikkeita tilataan. Aika tarkkaan pitää seurata, mikä niistä maistuu milloinkin parhaiten, Palmroth sanoo.

Lue myös: