Kokemäenjoen öljyvuodon varotoimi: Porin Lukkarinsannan varavedenottamo suojattu puomein

Porin Vesi käyttää Lukkarinsannan varavesilaitosta poikkeustilanteissa. Laitos ottaa vetensä joesta.

Kokemäenjoki
Porin Vesi
Yle

Lukkarinsannan varavesilaitos korvaa poikkeustilanteissa Harjakankaan tekopohjavesilaitoksen, jossa Porin talousvesi valmistetaan normaalioloissa. Kokemäenjokeen on nyt asennettu puomitus Lukkarinsannan laitoksen vedenottokohdan suojaksi.

Lukkarinsannan vesilaitos otetaan käyttöön, jos esimerkiksi Harjakankaan laitoksen ja kaupungin välinen päävesijohto rikkoutuu tai ohjausjärjestelmään ja puhdistusprosessiin tulee häiriöitä Harjakankaalla.

– Nämä tilanteet ovat kuitenkin melko harvinaisia, mutta kuitenkin mahdollisia, kertoo Porin Veden laitospäällikkö Ismo Lindfors Pori Energian tiedotteessa.

Koekäytöt peruttu

Porin Vesi on myös peruuttanut kaikki kevättalvelle suunnitellut Lukkarinsannan vesilaitoksen koekäytöt ja muut toimet, joissa jokivettä otettaisiin laitokselle.

Tällä hetkellä öljyntorjunta ja öljyn kerääminen on keskitetty Harjavaltaan. Ulvilan, Nakkilan ja Porin puomit on asennettu varotoimena, mikäli Harjavallan puomit jostain syystä pettävät. Jääolosuhteet voivat muuttaa tilannetta.

Öljyä on saatu kerättyä joesta talteen tähän mennessä noin 18 kuutiota. Kevyttä polttoöljyä pääsi noin 50 kuutiota jokeen Pori Energian kaukolämökeskuksesta ennen joulua.