Kerrostaloja nousee ennätystahtiin – elementtitehtailla tilausjonoja, ikkunatehdas palkkaa kymmeniä työntekijöitä

Uusia asuntoja valmistuu kohta yhtä paljon kuin ennen 1990-luvun lamaa.

talous
Ovitehtaan rinnalle Kaskipuu perustaa ikkunatehtaan.
Jani Ilola / Yle

Viitasaarella toimiva ovi- ja ikkunavalmistaja Kaskipuu on kasvanut tasaisesti siitä lähtien, kun perheyritys osti Fenestran konkurssipesän tehtaan.

Kasvua on jälleen luvassa. Tehtaan laajennus on valmis ja toimitusjohtaja Matti Kaski pitää markkinanäkymiä hyvinä, jopa erittäin hyvinä.

Työmailla on valitettu elementtien puutetta: tehtailla alkaa olla puolen vuoden, jopa vuoden tilausjonoja

Aluetoimitsija Petri Hiltunen

– Varsinkin kerrostalorakentaminen on todella vilkasta, ehkä kaikkien aikojen vilkkainta. Kokonaisuudessaan rakentamisessa on hyvä suhdanne.

Rakentamisen vilkastuminen näkyykin erityisesti rakennustuoteteollisuudessa.

– Työmailla on valitettu elementtien puutetta: tehtailla alkaa olla puolen vuoden, jopa vuoden tilausjonoja, aluetoimitsija Petri Hiltunen Rakennusliiton Kouvolan aluetoimistosta kertoo.

Rakennusteollisuus ry:n pääekonomisti Sami Pakarisen mukaan voimakasta elementtien kysyntää selittää nyt pienten kerrostalojen rakentaminen.

Kohteita on jouduttu jopa siirtämään, kun elementtejä ei ole saatu halutussa aikataulussa.

Johtaja Kari Turunen

– Kun samankokoisten kerrostalorakennusten sisään tehdään aiempaa useampia asuntoja, lisääntyy erityisesti seinäelementtien kysyntä.

Esimerkiksi Lujabetonilla on tilauskirjat täynnä ensi kesään saakka. Elementtiyksikön johtaja Kari Turunen vahvistaa Pakarisen näkemystä seinäelementtien kysynnästä: se on suorastaan pullonkaula.

Lujabetonin työntekijät tarkastelevat valmista elementtiseinää
Yle

– Kohteita on jouduttu jopa siirtämään, kun elementtejä ei ole saatu halutussa aikataulussa.

Turusen mukaan jo viime vuosi oli kerrostalorakentamisessa elementtivalmistajan silmin "tosi kuumaa".

– Uskon, että resurssit rajoittivat rakentamista. Kauppaa olisi tehty enemmänkin.

Käynnissä on ylösajovaihe, joka kestää useita vuosia.

Toimitusjohtaja Matti Kaski

Kaskipuu uskoo hyvän vireen jatkuvan. Yritys on käynnistämässä ikkunatehtaan uusien työntekijöiden koulutusta kevään aikana. Tällä hetkellä tehtaalla on 55 työntekijää.

Toimitusjohtajan mukaan pitkän tähtäimen tarve on 100–120 työntekijää.

– Käynnissä on ylösajovaihe, joka kestää useita vuosia. Työntekijöitä tarvitaan lisää, mutta konekanta on jo niin hyvä kuin se vain voi olla.

Tällä hetkellä ovia ja ikkunoita valmistava perheyritys työllistää Viitasaarella noin 150 ihmistä.

Valtaosa Viitasaaren tehtaan toimihenkilöistä on talvikuukausina lomautettuina, mutta tuotanto pyörii kahdessa vuorossa.

– Tukitoimintoja on pakko supistaa talvikaudeksi. Sopeuttamista tarvitaan, koska kulut eivät saisi olla tuloja isommat.

Kaskipuun ikkunatehdas tuo Viitasaarelle noin100 työpaikkaa
Jani Ilola / Yle

Hyvää suhdannetta todistaa myös Tilastokeskuksen kolmen ensimmäisen neljänneksen tilasto viime vuodelta: oli keskimäärin kuuden prosentin luokkaa. Rakennusteollisuus ry ennustaa kasvua myös tälle vuodelle.

Pakarisen mukaan asuntojen uudisrakentaminen on kasvanut, mutta "toimitilapuolella ei hirveästi piristymistä ole tapahtunut".

Lokakuusta 2016 lokakuuhun 2017 aloitettiin vajaan 45 000 uuden asunnon rakentaminen.

Yleensä veturina, joka nostaa talouden takaisin kasvu-uralle, on vienti tai teollisuus, mutta nyt se oli rakentaminen.

Pääekonomisti Sami Pakarinen

– Se on todella korkea luku. 2010-luvulla määrä oli 25 000–30 000, vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen määrä putosi lähelle 20 000:ta.

Mikäli Rakennusteollisuus ry:n kasvuennuste pitää paikkansa, asuntorakentamisessa voidaan päästä samalle tasolle kuin ennen 1990-luvun lamaa.

Rakentaminen on elpynyt voimakkaasti kesästä 2015 lähtien. Pakarisen mukaan kasvuun on liittynyt poikkeuksellinen piirre.

– Yleensä veturina, joka nostaa talouden takaisin kasvu-uralle, on vienti tai teollisuus, mutta nyt se oli rakentaminen.

Rakentamisen kasvu keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin. Esimerkiksi viime vuonna 49 prosenttia rakentamisesta keskittyi niin rahallisesti kuin määrällisesti Uudellemaalle.

Peräti 70 prosenttia kaikesta uudisasuntorakentamisesta keskittyy neljälle seudulle: pääkaupunkiseudulle, Tampereen, Turun ja Oulun ympärille.