Venäläiskouluissa heiluivat aseet, puukot ja kirveet - viranomaiset sulkevat väkivaltaan kannustavia someryhmiä

Koulujen turvallisuus on noussut Venäjällä puheenaiheeksi Permissä ja Ulan-Udessa tapahtuneiden iskujen jälkeen. Iskijöiden yhteyttä toisiinsa selvitetään.

Venäjä
Ambulanssi koulun edessä Permissä Venäjällä.
Maanantaina yli kymmenen ihmistä haavoittui Permissä Venäjällä, kun kaksi 16-vuotiasta puukotti muita koululaisia.Sergei Fedosejev / EPA

Ensin puukkoja Permissä, sitten kirves ja molotovin cocktail Ulan-Udessa. Venäläiset koululaiset ovat tällä viikolla kuljettaneet aseita kouluihin tuhoisin seurauksin.

Maanantaina Permissä 15 ihmistä loukkaantui, kun kaksi 16-vuotiasta oppilasta puukotti opettajaa ja 10–12-vuotiaita koululaisia. Oppilaiden oli ilmeisesti tarkoitus tappaa toisensa iskun päätteeksi, mutta he epäonnistuivat. Heidät on nyt pidätetty.

Perjantaina Ulan-Udessa yhdeksäsluokkalainen löi kirveellä seitsemäsluokkalaisia oppilaita sekä opettajaa, jonka jälkeen sytytti luokan tuleen molotovin cocktaililla. Kaiken kaikkiaan seitsemän ihmistä loukkaantui, heistä kaksi vakavasti.

Tällä viikolla myös Tseljabinskissä oppilas puukotti toista koulupäivän aikana. Lisäksi yksi mahdollinen isku on estetty Moskovassa, kun koulun vartija takavarikoi oppilaalta useita veitsiä sekä bensiiniä.

Tapaukset ovat nostaneet koulujen turvallisuuden viikon keskustelunaiheeksi Venäjällä. Hallitus on kertonut aikovansa selvittää, miten turvallisuutta voitaisiin parantaa kaikissa Venäjän kouluissa.

Väkivaltaan kannustavat ryhmät kiinni

Venäläistä viestintää valvova viranomainen Rozkomnadzor aikoo sulkea kaikki sosiaalisen median ryhmät, jotka kannustavat väkivaltaan kouluissa. Viranomaiset tutkivat, ovatko Permin ja Ulan-Uden iskijät kuuluneet samoihin ryhmiin.

Varaviestintäministeri Aleksei Volinin mukaan ryhmät voidaan sulkea, jos ne sisältävät radikaalia materiaalia tai kannustavat alaikäisiä itsemurhiin. Volin kommentoi asiaa uutistoimisto Interfaxille (siirryt toiseen palveluun).

Heti Permin tapauksen jälkeen viranomaiset ja poliitikot vaativat, että koululaisten mielenterveyteen kiinnitettäisiin jatkossa enemmän huomiota. Esimerkiksi duuman koulutus- ja tiedekomitean jäsen Aljona Arshenova sanoo, (siirryt toiseen palveluun) että tehokkain tapa estää vastaavia tapauksia on lisätä koulupsykologien määrää.

Koulujen hankinnat tarkkailuun?

Jotkut poliitikot vaativat, että koulujen tekemät julkiset hankinnat otettaisiin tarkempaan syyniin. Esimerkiksi Permin alueen kuvernööri Maksim Reshetnikov haluaisi, että turvallisuuspalveluita tarjoaville yrityksille olisi korkeammat vaatimukset.

Reshetnikovin vaatimus osuu teoriassa hyvään ajankohtaan. Duumaan on tällä viikolla perustettu työryhmä, joka pohtii, miten julkisia hankintoja voitaisiin paremmin valvoa erityisesti kouluissa.

Työryhmän perustaminen ei tosin alunperin liittynyt väkivallantekoihin. Ryhmä perustettiin selvittämään koulujen julkisia hankintoja sen jälkeen, kun 65 ihmistä sai myrkytyksen (siirryt toiseen palveluun) huonolaatuisen kouluruuan takia Moskovassa.