Niinistön gallup-suosion tippuminen ei yllätä tutkijaa: "Sama ilmiö on tuttu aikaisemmistakin vaaleista"

Alma Median gallupin mukaan Sauli Niinistön kannatus on hiipunut kuukaudessa 12 prosenttiyksikköä. Helsingin Sanomien gallup näyttää suosion sulamista 7 prosenttiyksiköllä.

presidentinvaalit
Ennakkoäänestyspaikka.
Jarno Kuusinen / AOP

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä ei pidä ihmeellisenä presidenttiehdokas Sauli Niinistön kannatuksen jyrkkää tipahtamista Alma Median (siirryt toiseen palveluun) ja Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) eilen ja tänään julkaisemissa gallupeissa.

Jokisipilä muistuttaa, että sama ilmiö, jossa kärkiehdokas menettää reippaasti etumatkaansa vaalipäivän lähestyessä, on nähty jo aikaisemmissakin vaaleissa.

Esimerkiksi vuonna 2006, kun presidentti Tarja Halonen haki jatkokautta, hän oli gallupeissa korkeissa kannatuslukemissa, mutta sai ensimmäisellä kierroksella vajaat 50 prosenttia äänistä.

– Siinä on useampiakin selittäviä tekijöitä, mutta merkittävimpänä se, että ne ihmiset, jotka tarkastelevat maailmaa puoluepoliittisesti, ovat ryhmittäytymässä oman puolueensa ehdokkaan taakse ennen vaalipäivää ja haluavat ainakin ensimmäisellä vaalikierroksella äänestää tätä, sanoo Jokisipilä.

Väyrynen kerää EU-kriittisten kannatusta

Huomionarvoisena tuoreissa gallupeissa Jokisipilä pitää Paavo Väyrysen kannatuksen nopeaa kasvua. Jokisipilän mukaan Väyrysellä on aikaisempien vaalien perusteella monen sadan tuhannen mahdollisen äänestäjän joukko takanaan ja siinä on galluplukujen mukaan tapahtunut nyt aktivoitumista.

Markku Jokisipilä hymyilee kameralle.
Kalle Mäkelä / Yle

Väyrysen kannattajakorttien keruu venyi pitkään ja hän pääsi kampanjoimaan muihin ehdokkaisiin nähden takamatkalta. Nyt hän nousi Alma Median kuukauden takaisen gallupin kahdesta prosentista seitsemän prosentin kannatukseen ja Helsingin Sanomien gallupeissa kolmesta prosentista kahdeksaan prosenttiin.

Väyrysen kannatusnousua selittävät Jokisipilän mukaan hänen kampanjassaan esilläpitämät teemat, etenkin täysin erilainen vaihtoehto siihen, miten Suomen tulisi hoitaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkansa.

– Hän tarjoaa monessa mielessä radikaaleimmin erilaista peruslähtökohtaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan puhumalla siitä, että Euroopan unioni on Suomen ongelmien syy pikemmin kuin niiden ratkaisu, mikä on sitten taas esimerkiksi Niinistön lähtökohta, Jokisipilä summaa.

Jokisipilän mukaan Väyrynen on onnistunut puhuttelemaan erityisesti EU- ja maahanmuuttokriittisiä äänestäjiä. Toisesta samoja teemoja esillä pitävästä ehdokkaasta, perussuomalaisten Laura Huhtasaaresta, Väyrynen eroaa Jokisipilän mukaan sillä, että hän pystyy esittämään asiansa uskottavasti. Tämä näkyy Jokisipilän mukaan varsinkin, kun puhutaan ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

– Väyrynen on ollut yli kymmenen vuotta ulkoministerinä. Hän tuntee ulko- ja turvallisuuspolitiikan aihepiirin kuin omat taskunsa, ei koskaan tee mitään virheitä termien suhteen, osaa ulkoa perustuslain määräykset ylimpien valtioelinten välisistä suhteista, ja Huhtasaari on ollut selvästi vaikeuksissa joutuessaan yhtään täsmällisemmin puhumaan näistä asioista.

Niinistön kannatuksessa gallupeissa kymmenen prosenttiyksikön ero

Alma Median gallupin mukaan Niinistöä kannattaisi nyt 58 prosenttia kantansa ilmaisseista. Helsingin Sanomien mukaan Niinistöllä on 68 prosentin kannatus. Kummastusta herättää, että samantyyppisillä otannoilla ja samaan aikaan tehdyillä kyselyillä kannatusluvut poikkeavat näin paljon toisistaan.

Sami Borg.
Sami Borg.Yle

Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun tutkijan Sami Borgin mukaan selvää syytä erilaiseen tulokseen on vaikea tietää tutkimatta tarkemmin niiden aineistoja ja aineiston sosiodemografista rakennetta. Jonkin verran tulokseen saattaa Borgin mukaan vaikuttaa kyselyjen erilaiset toteutustavat. Helsingin Sanomien gallup on toteutettu kokonaan puhelinhaastatteluilla ja Alma Median aineisto perustuu suurelta osalta verkkokyselyyn.

Borgin mukaan ei ole mitenkään poikkeuksellista, että eri tutkimuslaitosten tekemien kyselyjen tulokset poikkeavat toisistaan. Ennemmin kuin gallupien vertaaminen keskenään kannattaa Borgin mukaan seurata saman laitoksen peräkkäisiä tutkimuksia ja katsoa niiden näyttämää suuntaa. Tuoreimmat tutkimukset ovat hänen mukaansa selvästi yhdenpitäviä sen suhteen, että vaalien ensimmäisen kierroksen lähestyessä Niinistön gallup-suosio on laskenut selvästi.

Vaikka olettaisi, että toisessa kyselyssä ollaan virhemarginaalin alarajalla ja toisessa ylärajalla, jää rakoa vielä useita prosenttiyksikköjä. Tuloksia ei kuitenkaan pidä Borgin mielestä ylidramatisoida.

– Siinä on saattanut käydä niin, että toinen vähän yliarvioi ja toinen vähän aliarvioi kannatusta, sanoo Borg.

Lue myös:

HS: Miksi tuoreet gallupit antoivat Niinistölle kaksi erilaista suosiolukemaa? Näin mittaukset eroavat toisistaan (siirryt toiseen palveluun)

Ylen presidenttikysely: Niinistön kannatus laski – tutkija kuitenkin povaa yhden kierroksen vaaleja