Pörssiyhtiöille jäämässä enemmän sukanvarteen kasvavasta osinkopotista huolimatta

OP:n arvion mukaan suomalaisyhtiöiden osingot kasvavat viisi prosenttia. Maailmantalouden kasvu nostaa myös suomalaisia yrityksiä.

Helsingin pörssi
Pörssitalo Helsingissä
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomalaisilta pörssiyhtiöiltä odotetaan viime vuodelta kasvavia tuloksia, joista riittää niin jaettavaksi osinkoina omistajille kuin investoitavaksi tulevaisuuteen.

Esimerkiksi finanssiryhmä OP:n osakestrategi Antti Saari arvioi, että vuoden viimeisen neljänneksen tulokset kasvavat kymmenen prosenttia vuotta aiemmassa.

– Tuloskasvu tulee laajalta rintamalta, sitä ei yksittäinen yhtiö tai toimiala selitä. Viime vuoden aiemmilla neljänneksillä metallisektori eli käytännössä SSAB ja Outokumpu vastasivat hyvin suurta osaa tulosparannuksista.

Saari arvioi, että suomalaisyhtiöt jakavat tänä vuonna noin viisi prosenttia enemmän osinkoja kuin viime vuonna.

S-Pankkiin kuuluvan FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik sanoo tehneensä joulukuussa laskelman, jonka mukaan noin 60 prosenttia yhtiöistä olisi nostamassa osinkoaan.

Maailmantalouden kasvu veturina

Suomen talouskasvu ampaisi viime vuonna noin kolmen prosentin kasvuun, mutta Helsingin pörssin yhtiöihin vaikuttaa selkeämmin maailmantalouden kasvu. Saari arvioi, että pörssiyhtiöiden liikevaihdosta arviolta vain 15 prosenttia syntyy Suomessa.

Esimerkiksi vähittäiskaupan, mediayhtiöiden ja rahoitusalan tuloksissa Suomen talouskasvu voi näkyä.

Kuluttajien rahat eivät näy kaikkien tuloksissa. Verkkokauppa.com lähestyi tuloskautta positiivisella tulosvaroituksella, mutta vaikeuksissa uiva Stockmann kertoi, että se ei saavuta syksyn tulosennustettaan.

Gorschelnik arvioi, että kansainvälisen talouskasvun ansiosta tuloskausi ei tarjoa merkittävästi negatiivisia yllätyksiä. Saaren mukaan esimerkiksi konepajayhtiöiden kurssit on valmiiksi viritetty melko ylös, joten odotukset tuloskaudelle ovat melko kovat.

– Pettymyksiä ei silloin kovin hyvin siedetä. Esimerkiksi Metso antoi maanantaina tulosvaroituksen, ja kurssi tippui lähes kymmenen prosenttia, Saari sanoo.

Suomen markkinoilla toimivista yhtiöistä Gorschelnik kehottaa tarkkailemaan rakennusalaa, jossa on seurattu myös Ruotsin asuntomarkkinoiden nopeaa nousua ja sitä seurannutta orastavaa alamäkeä.

Suomalaisyhtiöistä YIT antoi positiivisen tulosvaroituksen viime viikon perjantaina ja Lehto joulukuussa.

Yhdysvaltojen veronalennuksilla vaikutuksia

Yhtiöt kertovat tulosjulkistuksissaan myös tulevaisuuden näkymistään. Gorschelnik sanoo kallistuvan euron todennäköisesti näkyvän ohjeistuksissa.

Esimerkiksi metsäyhtiöt kärsivät euron vahvistumisesta. Lisäksi hän odottaa ohjeistuksia raaka-aineiden kallistumisen vaikutuksista.

Saari odottaa Yhdysvalloissa toimivilta suomalaisyhtiöiltä kommentteja historiallisesta veroremontista. Tämänvuotiset veronalennukset vaikuttavat myös Yhdysvalloissa toimivien suomalaisyritysten tuloksiin.

*Lue myös *

Sijoitusammattilaiset: Pörssi jatkaa nousuaan ja osinkokevät on viime vuotta anteliaampi

EK ylistää yhteisöveron kevennystä: Teki Suomesta houkuttelevan maan

S-pankki nostaa ennustettaan Suomen talouden kasvusta – ei usko korkojen nousevan vielä ensi vuonna

Orpo: Osinkojen verotusta ei kiristetä, neljä riskiä vaanii jo talouden kasvun taustalla