Hyppää sisältöön

"Sivistyksen olohuone" yli 7000 opiskelijalle – Lapin korkeakoulukirjasto vihittiin käyttöön

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vihki Lapin korkeakoulukirjaston lainaamalla kirjan. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston yhteinen kirjasto on vihitty käyttöön perjantaina. Rovaniemellä Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa oleva kirjasto työntekijöineen on siirtynyt Lapin yliopiston päärakennukseen.

Kirjaston vihki opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) käytti Lapin korkeakoulukirjastosta nimitystä "sivistyksen olohuone". Ministeri myös kehui lappilaisia edelläkävijöiksi korkeakoulujen yhteistyön saralla.

– Muualla on tämäntyyppisiä avauksia ollut keskusteluissa mutta täällä Lapissa ollaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyössä etujoukoissa, näytetään suuntaa suomalaiselle korkeakoulutukselle. Hienoa kehitystä. Uskon, että tähän suuntaan kuljetaan muuallakin kun nähdään ne monet hyödyt ja edut mitä tästä voidaan saada, Grahn-Laasonen sanoi.

Lapin yliopistolla nähdäänkin todennäköisesti aiempaa enemmän ammattikorkeakoulun opiskelijoita käyttämässä yhteistä kirjastoa.

Auki ympäri vuorokauden

Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola (vasemmalla) kuuntelee opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) puhetta Lapin korkeakoulukirjaston vihkäisissä. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Uudistuksen myötä kirjasto on ympäri vuorokauden myös ammattikorkeakoululaisten käytössä. Yliopistoväki on voinut käyttää kirjastoa omatoimisesti ympäri vuorokauden jo aiemmin.

– Se tehostaa meidän opiskelua, kun tiloissa voi opiskella ympäri vuorokauden, yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Anni-Sofia Sihvo sanoo.

Opiskelijan mukaan kirjastolle on yhä kysyntää myös digiajan opiskelijoille.

– Kirjasto on opiskelijalle edelleen elinehto. Vaikka materiaaleja on sähköisenä, niin opiskelija tarvitsee nykyään ehkä enemmän informaation ja tiedonhaun ohjausta. Eli sitä mistä oikea tieto löytyy, Sihvo toteaa.

Henkinen kynnys

Ammattikorkeakoululaisille matka entisestä kirjastosta uuteen ei merkittävästi kasva, sillä aiempi osoite oli muutaman sadan metrin päässä yliopistolta.

Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Rotkon edustajiston puheenjohtaja Pekka Sonninen kuitenkin myöntää, että ammattikorkeakoulun opiskelijoille yliopiston kynnys saattaa tuntua henkisesti korkeammalta kuin akateemisia opintoja suorittavalle.

– Välillä on tuntunut siltä, että näin saattaa olla. Yhteinen kirjasto toivon mukaan alentaa sitä kynnystä. Muutaman vuoden ajan olemme tehneet työtä, jolla halutaan ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijat lähemmäksi toisiaan. Täällä kirjastossa se konkretisoituu, kun on tila, jossa kummankin korkeakoulun opiskelijat ovat keskenään, Sonninen sanoo.

Rovaniemellä korkeakouluopiskelijoita on yli 7000. Vuoden alussa aloittaneella Lapin korkeakoulukirjastolla on toimipisteet myös Kemissä ja Torniossa. Korkeakoulukirjastossa on yhteensä 37 työntekijää ja he ovat Lapin yliopiston palkkalistoilla.

Kirjastojen yhdistäminen on osa Lapin ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston käytännön yhteistyötä Lapin korkeakoulukonsernissa.

KORJATTU: Jutun viimeisessä virkkeessä luki virheellisesti "Korkeakoulujen yhdistäminen...", kun oikea muoto on: "Kirjastojen yhdistäminen..."