1. yle.fi
  2. Uutiset

Stingin musikaali nähdään Kotkassa – ohjaaja odottaa kiihkeästi tähteä paikalle: "Miesystäväni pelkää, ettei minua enää sen jälkeen nähdä"

Ohjaaja Hanna Kirjavainen kertoo kirjoittaneensa mielessään ensi-iltapuheen Stingille jo monta kertaa.

Sting
Sting
Sting vieraili Turussa viime syksynä katsomassa tekemäänsä Viimeinen laiva -musikaalia.Samuli Holopainen / Yle

Brittimuusikko Stingin säveltämä ja sanoittama musikaali nähdään Kotkan kaupunginteatterissa ensi syksynä.

Viimeinen laiva -musikaali sijoittuu englantilaiseen Wallsendin telakkakaupunkiin, ja perustuu Stingin omiin lapsuudenkokemuksiin. Wallsendin kaupungin asukkaiden elämä on aina pyörinyt telakan ympärillä. Musikaalissa telakka käy kuolinkamppailuaan.

Musikaali nähtiin viime syksynä Turun kaupunginteatterissa. Tuolloin Sting saapui henkilökohtaisesti paikalle katsomaan esitystä.

Brittimuusikon kanssa on neuvoteltu vierailusta myös Kotkaan.

— On mies pyydetty ja on vahva lupaus, että hän tulee. Tietysti isojen starojen kanssa täytyy vähän olla varovainen. Jos sattuu jokin aikataulullinen päällekkäisyys, niin hän ei varmastikaan Kotkaa priorisoi siinä vaiheessa, näytelmän Kotkaan ohjaava Hanna Kirjavainen kertoo.

Kotkan kaupunginteatterilta on oltu yhteydessä brittimuusikkoon tämän agentin kautta.

Vihreää valoa on ollut näkyvissä.

— Olen käsittänyt, että hänelle on tärkeä juttu käydä katsomassa nämä esitykset. Hän on jopa itse näytellyt tässä ensimmäisessä versiossa yhtä näistä rooleista, koska kokee tämän omakohtaisena tilinpäätöksenä oman lapsuutensa ja nuoruutensa vaiheista, Kirjavainen sanoo.

Last ship -musikaali sai ensi-iltansa Chicagon Bank of America -teatterissa vuonna 2014. Turun kaupunginteatterin versio oli musikaalin kantaesitys Yhdysvaltojen ulkopuolella.

Ohjaaja Hanna Kirjavainen on itse kova Sting-fani.

— Miesystäväni pelkää, että helikopteri noutaa minut teatterin pihalta joku päivä eikä minua enää sen jälkeen nähdä. Se on tietenkin ihan mahtava fantasia, Kirjavainen nauraa.

— Olen ensi-iltapuheen kirjoittanut Stingille monta kertaa ja hahmotellut, minkälainen se kohtaaminen voisi olla.

Vertahyytävän koskettavaa musiikkia

Ohjaajan mukaan Suomessa on paljon merellisiä kaupunkeja, joihin brittimuusikon musikaali sopii. Musikaalin tarinan pääosassa on rakennemuutoksen kautta elävä pieni englantilainen telakkakaupunki, jossa ihmiset ovat jäämässä työttömiksi.

— Musikaali sopii Kotkan kokoiseen kaupunkiin ja yhteiskunnalliseen ilmpiiriin, joka vallitsee. Täytyy kuitenkin painottaa, että musikaali on myös hyvin viihteellinen, jopa komediallinen.

— Musiikki on tietenkin valtava hienoa. Sting on tehnyt vertahyytävän koskettavat kappaleet, Kirjavainen sanoo.

Yhteyskohtia Kotkaan löytyy muitakin. Kotkassa museoituna oleva Jäänmurtaja Tarmo on rakennettu samalla telakalla Englannissa, jonne tarina sijoittuu.

Teatteria juhlistetaan musiikilla

Musikaali on aina teatterille iso satsaus. Esityksiin tarvitaan paljon ylimääräistä työvoimaa, kuten bändi ja esimerkiksi koreografi.

— Haluamme satsata tähän, koska nyt on Kotkan kaupunginteatterin 110-vuotisjuhlavuosi. Olemme halunneet tehdä syksyyn näyttävät satsaukset, teatterijohtaja Miko Jaakkola sanoo.

Viimeinen laiva -musikaalin lisäksi syksyn ohjelmistoon kuuluu musiikkinäytelmä laulaja-lauluntekijän ja sanoittajan Juha Vainion elämästä.

Lue seuraavaksi