Keski-Satakunnassa harkitaan nuorille ilmaista ehkäisyä

Ilmainen ehkäisy alle 25-vuotiaille voi tulla käyttöön vuonna 2019 Eurajoella, Harjavallassa, Kokemäellä ja Nakkilassa.

seksi
Henkilö avaamassa kondomipakettia.
Yle

Keski-Satakunnassa eli Eurajoella, Harjavallassa, Kokemäellä ja Nakkilassa pohditaan ilmaisen ehkäisyn tarjoamista nuorille eli alle 25-vuotiaille.

Ilmaisesta ehkäisystä on tehty Eurajoella kaksi aloitetta. SDP on esittänyt jo vuonna 2015, että ehkäisy annettaisiin maksutta 13–20-vuotiaille. Kokoomus puolestaan on esittänyt maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille.

Eurajoen kunta on pyytänyt selvitystä maksuttomasta ehkäisystä alueen terveydenhuollon järjestäjältä Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymältä. Se on laskenut, että Eurajoella ilmaisen ehkäisyn kustannukset olisivat 41 000–55 000 euroa vuodessa.

Kannatettava tavoite

Eurajoella ehkäisy ei todennäköisesti vähentäisi sukupuolitauteja tai abortteja, koska niitä on alueella vähän. Ilmainen ehkäisy olisi kuitenkin selvityksen perusteella kannatettava "inhimillisten syiden" takia.

Kuntayhtymän hallitus ei ole jättänyt asiaa pelkästään Eurajokea koskevaan arvioon, vaan yhtymän viranhaltijat on määrätty valmistelemaan ehkäisyä koskeva asia koko kuntayhtymän aluetta koskevaksi ensi vuoden talousarvioon.

Satakunnan kunnista Raumalla on jo toteutettu Väestöliiton suositus (siirryt toiseen palveluun) ilmaisesta ehkäisystä nuorille. Tämä on vähentänyt nuorille tehtyjen raskaudenkeskeytysten määrää Raumalla.