Kahvikutsu tuntuu sydämessä saakka – pieni pohjoisen kaupunki elää naislentopallolle

Lentopallohuuma on vallannut Kuusamon. Kaupunkilaiset ovat ottaneet joukkueen omakseen.

lentopallo
Pölkky Kuusamo Rukalla.
Kuusamon mestaruusliigan lentopallojoukkue viihtyy yhdessä myös siviilissä. Joukkuekaverit kannustivat toisiaan Rukan Ice Carting radalla vapaapäivänään.Ensio Karjalainen / Yle

KuusamoLentopalloilija Essi Helmisellä on nyt hyvä olla. Maajoukkueen ovea kolkutteleva Kuusamon yleispelaaja loistaa pelikentällä ja kentän ulkopuolella.

– Tämän joukkueen henki on paras, mitä olen pelaajaurallani kokenut, Suomen mestaruuden kertaalleen Salon Viestissä voittanut Helminen sanoo.

Joukkuehenki puskee eteenpäin

Pölkky Kuusamon virallista nimeä kantava joukkue on esittänyt myös pirtsakkaa peliä läpi kauden. Kuusamo on pysytellyt maaliskuulle jatkuvan mestaruusliigan runkosarjan ajan sinnikkäästi neljän kärkijoukkueen listalla.

– Luulen, että hyvä joukkuehenki puskee meitä eteenpäin. Saumattomalla yhteistyöllä on iso merkitys menestyksessä, Helminen sanoo.

Essi Helminen, lentopalloilija
Essi Helmisen asuntoa koristaa äidin kanssa yhdessä rakentama sisustusartikkeli. Seinältä löytyy myös kunniakirja kuukauden pelaaja -valinnasta.Ensio Karjalainen / Yle

Joukkueen valmentaja Tuomas Alatalo vahvistaa Helmisen näkemyksen.

– Joukkue on hitsautunut kauden aikana hyvin yhteen. Se on meidän yksi voimavaroistamme.

Alatalo odottaa nykyiseltä joukkueeltaan menestystä.

– Vähintäänkin neljän joukkoon, Alatalo toteaa vaatimattomasti. Pienen tivauksen jälkeen Alatalo on valmis korjaamaan lausuntoaan.

– No joo, mitali mahdollisimman kirkkaana kiiltää silmissä, valmentaja tunnustaa.

Kuppikuntia ei ole syntynyt

Kuusamo on nykyaikainen sekoitus pelaajia kotimaasta ja ulkomailta. Joukkueessa pelaa toistaiseksi yksi kuusamolainen. Neljästä ulkomaalaisvahvistuksesta yksi tulee Ukrainasta ja kolme Yhdysvalloista.

– Ulkomaalaiset ovat olleet myönteinen lisä joukkueessa, maajoukkueen passari Iida Paananen sanoo.

– Ihania ihmisiä, Helminen täsmentää.

Essi Helminen, Iida Paananen, Venla Huurne ja Siiri Vehmanen
Essi Helminen (vas.), Iida Paananen, Venla Huurne ja Siiri Vehmanen asuvat sopuisasti yhteistä asuntoa.Ensio Karjalainen / Yle

Valmentaja Tuomas Alatalon mukaan vahva ulkomaalaisedustus ei ole rapauttanut joukkueen henkeä.

– Minkäänlaisia kuppikuntia ei ole syntynyt joukkueen sisälle. Kaikki tulevat hyvin keskenään toimeen, Alatalo sanoo.

Ystävän perässä susirajalle

Kolmatta kauttaan Kuusamossa pelaava Paananen sai Helmisen siirtymään puolitoista vuotta sitten Kuusamoon LP Vampulan riveistä Huittisista.

Pelaajakaverit tutustuivat ja ystävystyivät takavuosina Salon joukkueessa. Vihtiläislähtöisen Helmisen oli siten helppo siirtyä ystävänsä perässä susirajalle.

Essi Helminen Ice Carting ratissa.
Essi Helminen taitaa myös vauhtilajit. Ice Cartingissa hän oli ykkönen joukkueensa sisäisessä kisassa.Ensio Karjalainen / Yle

Nyt Helminen ja Paananen asuvat yhdessä neljän pelaajan kimppakämpässä. Yhteisasuntoon mahtuvat heidän lisäkseen Venla Huurne ja Siiri Vehmanen. Elo yhteisasunnossa on sopuisaa.

Sopu joukkueesta on kuitenkin kaukana Rukan kupeessa Ice Carting radalla. Erityisesti Helminen näyttää vimmaisen halunsa menestyä ja voittaa röyhkeällä ajotyylillään jääradalla kaasuteltavan pienformulakisan.

Luulen, että hyvä joukkuehenki puskee meitä eteenpäin.

Essi Helminen

Kisan jälkeen ollaan taas kavereita hyvässä hengessä. Illalla on harjoitukset Kuusamon liikuntakeskuksessa, joka vetää jokaisessa naisten kotiottelussa salin lähes ääriään myöten täyteen.

– Koko Kuusamo elää lentopallolle. Meistä välitetään ihmisinä ja pidetään huolta. Ihmiset pyytelevät kahville, Iida Paananen perustelee pelaajauraansa hyisessä Kuusamossa.

Marraskuussa lentopalloliigan kuukauden pelaajaksi valittu Essi Helminen nyökkäilee vieressä.

– Täällä on hyvä olla, toteaa Helminen lähes metrisen lumihangen keskellä.