1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. presidentinvaalit

Puusilmäinen Paavo Käyränen käy taistoon ketjupolttaja Sauli Fiinistöä vastaan – nukketeatteri tekee satiiria presidenttikampanjasta

Kuningas Sauli Fiinistöllä olisi alkamassa toinen hallitsijakausi, mutta nippu poliitikkoja haluaisi kammeta hänet paikalta pois. Hämeenlinnalainen nukketeatteri tekee poliittista satiiria.

presidentinvaalit
Yle Uutiset Häme: Nukketeatteri tekee satiiria presidenttikampanjasta
Yle Uutiset Häme: Nukketeatteri tekee satiiria presidenttikampanjasta

Hämeenlinna Hämeen kuninkaallisessa nukketeatterissa (siirryt toiseen palveluun) on tällä viikolla luettu ja katsottu tarkkaan kaikki, mikä liittyy presidentinvaaleihin ja kahdeksaan ehdokkaaseen.

Tekeillä on Presidentin sekoitus -niminen poliittinen satiiri. Sen käsikirjoitusta on hiottu, harjoiteltu, kirjoitettu uudestaan ja taas tuumittu, mikä lopulta toimii ja mikä ei.

– Tässä tyylilajissa nämä jutut tuppaavat vanhenemaan hyvin nopeasti, mutta toisaalta uutta materiaalia tulee tilalle jopa päivittäin, huokailee Antti Kemppainen, joka pitkälti vastaa käsikirjoituksesta.

Kaksi miestä hymyilee julisteiden edessä
Antti Kemppainen ja Hannu Räisä ovat kaksistaan rakentaneet Presidentin sekoitus -nimisen poliittisen satiirin, jossa pääosassa ovat puunuket.Miki Wallenius / Yle

Nukketeatterin perustaja ja nukkien rakentaja on Hannu Räisä, joka myöntää esityksen sesongin olevan hyvin lyhyt, vain pari viikkoa.

– Vaalien jälkeen tätä esitystä ei enää kukaan halua nähdä eikä esittää.

Siinä syy, miksi molemmat miehet toivovat hartaasti, että tulisi vielä toinen kierros.

Rauhallista ja räiskyvää

Presidentit sekoitus -esitystä varten on Hämeenlinnan Taidekasarmin tiloissa veistetty kiivaasti peräti viisi uutta nukkea. Aiemmilta vuosilta olivat valmiina Paavo Käyränen, Sauli Fiinistö ja Pekka Kaapisto.

Heidän seurakseen nousevat näyttämölle Matti Lantanen, Merja Kyllänen, Nils Holgersson, Laura Harhasaari ja Tuula Hätäinen.

– Tuosta Lantasesta tykkään tällä hetkellä eniten. Hän on rauhallinen peräkammarin poika tuolta Nurmijärven Prisman takahuoneesta. Hän harrastaa puusepänhommia ja uuniperunoita, Hannu Räisä hymähtää.

Antti Kemppainen kiittelee myös räiskyvän oranssin hahmon saanutta Merja Kyllästä.

– Hänelle on ollut mielenkiintoista kirjoittaa. Kun kaivelin hänen taustojaan, niin sieltä löytyi hyvää materiaalia. Merja on todellakin ”veistetty eri puusta” kuin Tuula Hätäinen.

– Laura Harhasaarella on puolestaan opettajataustaa, niin esityksessämme hän opettaa muun muassa juomisoppia, hihittää Hannu Räisä.

Kuningas haluaa työttömäksi

Presidentin sekoitus saa ensi-iltansa lauantaina Oluthuone Birgerissä, Hämeenlinnassa.

Esitys nähdään myös Riihimäellä, Tampereella ja Helsingissä. Noin tunnin mittaisen nukketeatteriesityksen lähtökohtana on, että kuningas Sauli Fiinistö on menossa toisella hallitsijakaudelle, mutta häntä se ei näytä kiinnostavan.

– Sauli on leipääntynyt ja hän haluaisi olla mieluimmin vaikka työttömänä ja aktivointimallin kohteena. Hänellä riittäisi hommaa kotona koiran, runoilevan vaimon ja tulevan lapsen hoitamisessa, valottaa Hannu Räisä kupletin juonta.

Showsta vastaavat miehet eivät halua kertoa, kuka lopulta vaalit voittaa, mutta sympatiat ovat selvästi yhden hahmon puolella.

– Paavo Käyräselle toivomme puolestaan pitkää ikää, sillä hänestä on niin hauskaa ammentaa kaikenlaista.

Lue seuraavaksi