Hämeenlinna herää Ruususen unestaan – keskustaan suunnitellaan "pilvenpiirtäjiä"

Hämeenlinnan ydinkeskustan osin autioitunut ykköskortteli on saamassa uuden elämän. Kiinteistön omistajat haluavat kortteliin 50 000 kerrosneliötä uutta tilaa.

Hämeenlinna
Hämeenlinnan kävelykatu Reska keskustassa
Ykköskortteli sijaitsee Hämeenlinnan ytimessä. Korttelia rajaavat Raatihuoneenkatu, Sibeliuksenkatu, Hallituskatu ja Kasarmikatu.Hannu Harhama / Yle

HämeenlinnaSuunnitelmat ovat vasta alussa, sillä nyt aletaan vasta tehdä kortteliin uutta asemakaavaa. Sen verran kiinteistöjen omistajat paljastivat, että korkea rakentaminen on suosiossa. Toiveissa on jopa 12–14-kerroksisia taloja, jotka ovat Hämeenlinnan puitteissa pilvenpiirtäjiä.

Alustavissa suunnitelmissa kortteliin havitellaan viittäsataa asuntoa, liiketiloja ja kaksikerroksista parkkiluolaa.

Suunnitelmat ovat sen verran suuria, että aikaa menee, ennen kuin kortteli on valmis.

– Kaavan valmistuminen kestää puolitoista vuotta, kauemminkin, jos siitä valitetaan, kertoo Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

– Aloitamme rakennustyöt heti, kun kaava saa lainvoiman, toteaa rakennusyhtiö Lemminkäisen aluejohtaja Kari Löytynoja.

– Rakentaminen vie arviolta yli viisi vuotta, olettaen, että asuntojen ja liikehuoneistojen kauppa käy juohevasti.

Puolityhjä kortteli ydinkeskustassa

Ensin Hämeenlinnan keskustaa tyhjensi kaupungin luoteispuolelle rakennettu laaja Tiiriön ostosalue. Kun Hämeenlinnan keskusta alkoi siitä selvitä, tuli Goodmanin kauppakeskus moottoritien katteelle.

Viimeistään se aiheutti kaupungin ydinkeskustan eli torin ympäristön hiljentymisen. Suurin kärsijä on ollut paraatipaikalla oleva ykköskortteli. Liiketiloista iso osa on tyhjillään ja rakennuksetkin osin heikossa kunnossa.

Tyhjiä ostoskeskuksen tiloja
Kauppakeskus Linnan tilat kaikuvat tyhjyyttään Hämeenlinnan keskustassa.Hannu Harhama / Yle

Ykköskorttelin rakentamista on hidastanut se, että aiemmin yhtenä omistajana oli kasvoton ulkomainen sijoitusyhtiö. Kun omistajaksi saatiin suomalainen sijoittaja, alkoi tapahtua.

Alueen omistajat löysivät yhteisen tahtotilan ja tänään perjantaina jätetty asemakaavan muutosesitys tarkoittaa käytännössä sitä, että ykköskortteli rakennetaan suurelta osalta uusiksi. Kaavamuutosta hakevat eläkevakuutusyhtiö Veritas, City Kauppapaikat Oy ja Vekka Capital Oy.

Hämeenlinnassa asuntojen rakennusbuumi

Hämeenlinnan kantakaupungissa oli pitkään rauhallista, mutta nyt nostokurkia on siellä täällä. Rautatieaseman lähelle, Vanajaveden rantaan, rakennetaan isoa kerrostaloaluetta. Kulttuurikeskus Verkatehtaan viereen Keinusaareen nousee asuntoja. Kauppakeskus Goodmanin viereen rakennetut talot alkavat olla valmiita.

Sibeliuksen syntymäkoti
Ykköskorttelissa Hallituskadulla sijaitseva Sibeliuksen syntymäkoti säilyy paikallaan myös jatkossa.Kari Mustonen/ Yle

Engelinrantaa puhdistetaan asuinkäyttöön ja keskustaan, linja-autoasemalle suunnitellaan kerrostaloja. Nyt listan jatkona ykköskortteliin on nousemassa mahdollisesti viisisataa uutta asuntoa. Herää kysymys: mistä asukkaat?

– Minä uskon, että nämä eri hankkeet tukevat toisiaan. Ensinnäkin niiden aikajänne on pitkä ja toiseksi markkinoille tuodaan erityyppisiä vaihtoehtoja erilaisille ihmisille, uskoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Eikä Lemminkäisen aluejohtaja Kari Löytynojakaan pelkää ylikuumenemista ainakaan ykköskorttelissa.

– Keskustat ovat aina paikkoja, johon ihmiset muuttavat. En näe tässä mitään ylikuumenemisen uhkaa, arvioi Löytynoja.