Lomakuvat otetaan nyt ilmasta – pieni kuvauskopteri yhä useamman mukana lomareissuilla

Kuvauskopterin kanssa lomailevan on hyvä selvittää kohdemaan lennätyssäännöt ja hankkia vakuutus.

ilmakuvaus
Ilmakuva saaresta Satkasta Venäjältä.
Ilmakuva saaresta Satkasta Venäjältä.Taneli Lahtinen

Helsinkiläinen Taneli Lahtinen on viime aikoina ottanut kuvauskopterinsa mukaan ulkomaan reissuille säännöllisesti. Viime vuonna nuori herra nappasi kuvia matkoiltaan muun muassa Islannista, Norjasta ja Venäjältä. Kuvia Taneli julkaisee pääasiassa Instagramissa (siirryt toiseen palveluun).

– Reissu Islantiin oli huikea. Vuokrasin sieltä auton ja ajelin etelärannikkoa ympäri. Se oli oikea unelma drone-kuvaajalle. Upeita lumisia vuoristomaisemia ja kaunis auringonpaiste, muistelee Lahtinen.

Kuvauskopteri on Tanelille lentäväkamera, ei mikään leikkikalu. Pienikokoinen kopteri on helppo kuljettaa mukana päiväretkillä paikasta toiseen selkärepussa. Lisäksi laitteen saa lento- ja kuvauskuntoon muutamassa minuutissa sään salliessa.

– Oma kroppa ei ole enää rajoittava tekijä. En lähde koskaan kameran kanssa uimaan, mutta dronen kanssa voin lentää veden päällä. Ennen otettiin rannalta kuvia auringonlaskuista, mutta nyt voin ajaa kuvauskopterin merelle ja ottaa kuvan kaupungista auringonlaskun kajossa, naurahtaa Lahtinen.

Taneli Lahtisen ilmakuva Islannista.
Ilmakuvaa Islannin lumisista maisemista.Taneli Lahtinen

Selvitä lennätyssäännöt etukäteen

Helppokäyttöisten kuvauskoptereiden suosio näkyy niin maahantuojan kuin valvovan viranomaisen silmissä. Droneja maahantuovan Future Retailin Teppo Salonen kertoo, kopterien kauppa käy ja kasvaa kuhisten.

– Pieni kuvauskopteri kulkee helposti mukana lomamatkalla tai reissulla. Laitteista on tullut luotettavampia kuin ennen ja kuvanlaatu sekä lentoaika ovat parantuneet. Moni haluaa nykyisin ikuistaa lomamuistonsa myös ilmasta, toteaa Salonen.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Jukka Hannola muistuttaa dronen kanssa matkustavia vastuullisuudesta. EU-maiden yhteistä linjaa kuvauskopterien lennätykseen ei ole ja se mikä on sallittua Suomessa voi olla kiellettyä toisessa maassa.

– Muun muassa Itä-Euroopassa useassa maassa sekä Ranskassa ja Belgiassa sääntely on todella tiukkaa. Siellä on myös suuria lentokieltoalueita esimerkiksi kaupunkien keskustoissa, kertoo Hannola.

Taneli Lahtisen ilmakuva Islannista.
Ilmakuvaa islantilaisesta maisemasta.Taneli Lahtinen

Paljonko akkuja saa ottaa reissulle?

Usein lomamatkalle lähdetään lentokoneella. Tällöin kuvauskopterin akkujen kuljettamiseen pitää kiinnittää erityistä huomiota. Litiumioniakut määritellään nimittäin vaaralliseksi aineiksi lentokuljetuksessa ja siihen liittyy rajoitteita.

– Siinä täytyy huomioida mihin akut pakkaa ja kuinka monta akkua ottaa mukaan. Tietoa voi etsiä ennakkoon Trafin sivuilta (siirryt toiseen palveluun), sanoo Jukka Hannola.

Taneli Lahtisen ilmakuva Venäjältä.
Taneli Lahtisen otos Venäjän matkalta.Taneli Lahtinen