1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Trump vuoden vallassa, Puolan telakoiden veroetu epäreilu, Lumi ja Pyry matkailuvaltteina

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Yhdysvaltain kongressitalo hiljeni, kun liittovaltion hallinto suljettiin. Kuva: Aaron P. Bernstein / AFP

Yhdysvaltain julkinen hallinto kiinni

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on suljettu, sillä republikaanit ja demokraatit eivät päässeet yhteisymmärrykseen budjettiratkaisusta. Noin 800 000 julkisten alojen työntekijää jää pois töistä siihen saakka, kunnes uudesta rahoituksesta löytyy sopu. Välttämättömät toiminnot kuten sairaalat, poliisi, posti, ilmavalvonta ja sähkönjakelu on kuitenkin varmistettu.

Donald Trumpilla vuosi täyteen

Donald Trump on tänään ollut tasan vuoden Yhdysvaltain presidentti. Eri puolilla Yhdysvaltoja sekä juhlitaan että osoitetaan mieltä tänään lauantaina. Yhdysvallat ei ole yksinvaltiaan kaappaama diktatuuri, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Paula Vilén analyysissaan.

Donald Trump Kuva: Nicholas Kamm / AFP

Puolan telakoilla huima veroetu

Puolan telakoiden saama huomattava veroetu koetaan Suomessa epäreiluna. Puola perii telakoiltaan vain yhden prosentin veroa, kun maan yleinen yritysvero on 19 prosenttia. Suomessa matalaa veroa pidetään sääntöjen vastaisena telakkatukena. Myös EU:n komissio on aloittanut alustavan tutkinnan Puolan telakoiden verokohtelusta.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Voiko pandoista tulla suomalaisen matkailun valtti?

Ähtärin eläintarhaan muutti torstaina kaksi uutta asukasta, kiinalaiset pandat Pyry ja Lumi. Euroopan matkailun asiantuntija Heli Saari matkailunedistäjä Visit Finlandista on iloinen siitä, että pandat saapuivat nimenomaan Ähtäriin, joka on kansainvälisesti varsin tuntematonta maaperää.

Ähtäri Zoo -eläinpuiston osasto Matka 2018 -messuilla Helsingissä torstaina 18. tammikuuta Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Lapsena vankilassa – Ahmed oli 14-vuotias, kun sotilaat hakivat hänet yöllä kotoaan

Israel pidättää satoja palestiinalaisnuoria vuosittain. Heitä syytetään monesti kivien heittelystä. Myös pidättämään saapuvat sotilaat ovat usein vasta ohittaneet teini-iän.

Ahmed Al-Qamin kotipihalta aukeaa maisema kukkuloille. Kuva: Heidi Levine

Lunta itään, vähiten pilviä lännessä

Itäisessä Suomessa sataa tänään lunta, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Päivällä lumisadealue yltää Etelä-Karjalasta Lappiin. Pilvipeite puolestaan rakoilee eniten Länsi-Suomessa ja Käsivarren Lapissa. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Kuva: Yle Sää