1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Facebook

Facebook täsmensi strategiaansa – antaa nyt käyttäjien arvioida luotettavat uutislähteet

Taustalla on Facebookin pyrkimys torjua väärän tiedon levittämistä.

Mark Zuckerberg Kuva: Ritchie B. Tongo / AOP

Sosiaalisen median jätti Facebook ilmoitti perjantaina, että se aikoo kysyä kahdelta miljardilta käyttäjältään heidän luottamiaan uutislähteitä. Tämän tarkoituksena on vähentää epäluotettavien uutisten näkymistä Facebook-käyttäjien uutisvirrassa.

Facebook päätti turvautua käyttäjäkyselyyn, jotta se voi objektiivisesti arvioida luotettavia uutislähteitä. Kyselyssä aiotaan tutkia käyttäjien perehtyneisyyttä uutislähteisiin ja luottamusta niihin.

Facebookin omistaja Mark Zuckerberg sanoi, että verkosto voisi tavoitella uutisten arviointia luotettavuuden, informatiivisuuden ja paikallisuuden mukaan.

– Nykyisin on aivan liian paljon sensaatiomaisuutta, vääriä tietoja ja polarisoitumista maailmassa, hän sanoi.

– Sosiaalinen media mahdollistaa ihmisten levittää tietoja nopeammin kuin koskaan aiemmin ja jos me emme käy näiden ongelmien kimppuun, päädymme vahvistamaan niitä.

Kysely alkaa jo ensi viikolla

Uutisten luotettavien lähteiden kysely alkaa ensi viikolla. Jatkossa näkyvyyttä saavat eniten ne uutiset, joiden lähteitä käyttäjäyhteisö pitää kaikkein luotettavimpina.

– Sen tarkoituksena on varmistaa, että uutiset, joita käyttäjä näkee, ovat korkeatasoisia ja auttavat rakentamaan yhteisymmärrystä, Zuckerberg toteaa.

Zuckerbergin mukaan käyttäjiltä suoraan kysyminen on objektiivisin tapa mitata uutislähteiden luotettavuutta.

Reilu viikko sitten Facebook ilmoitti, että se aikoo näyttää palvelunsa yli kahdelle miljardille käyttäjälle enemmän ystävien, sukulaisten ja tuttujen päivityksiä ja vähemmän ammattimaisten julkaisijoiden postauksia. Facebookilla on ollut myrskyinen suhde erityisesti sellasiin uutisiin, joissa on vahvoja poliittisia suuntauksia.

Vuonna 2016 Yhdysvalloissa republikaaniset lainsäätäjät ilmaisivat huolensa siitä, että Facebook tukahdutti konservatiivisilta lukijoilta kiinnostavia uutisia.

Lue lisää

Facebook aikoo mullistaa uutisvirtasi – mitä suuruudistus tarkoittaa ja miksi yhtiö sen tekee?