Hyppää sisältöön

"Miss Belgian on näytettävä belgialaiselta" – Filippiiniläistaustainen missi joutui rasismikohun keskelle

Tuore Miss Belgia Angeline Flor Pua sanoo, että ei ole kohdannut rasismia aiemmin.

Angelina Flor Pua Miss Belgia -organisaation verkkosivulla. Kuva: missbelgium.be

Kun 22-vuotias Angeline Flor Pua kruunattiin Miss Belgiaksi, kommenttipalstat kuumenivat heti.

Belgiassa moni ei hyväksynyt sitä, että missiksi oli valittu aasialaistaustainen nainen. Puan vanhemmat ovat kiinalais-filippiiniläisiä.

Kun Pua voitti missikisojen finaalin viikko sitten, kommenttipalstoille ja sosiaaliseen mediaan alkoi tulvia viestejä, joissa vaadittiin, että Miss Belgian on näytettävä belgialaiselta, kertoo Singaporessa ilmestyvä sanomalehti The Straits Times. (siirryt toiseen palveluun)

– Mielestäni hän on Miss Filippiinit, ei Miss Belgia. Toivottavasti kyseessä ei ole ladyboy, lehti siteerasi flaamiksi jätettyä kommenttia.

Pua on syntynyt Belgian Antwerpenissä, jossa hänen vanhempansa aikanaan tapasivat.

– Voin näyttää syntymätodistukseni. Siinä sanotaan, että olen belgialainen, Pua sanoi Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Pua kertoo haastattelussa, että hän ei ole aiemmin kohdannut rasisimia.

– En koskaan. Siksi olen ollut järkyttynyt viime päivien viesteistä. Minut on aina hyväksytty koulussa, työpaikoissa ja kaikkialla.

Lentäjäopinnot loppusuoralla

Kaikki reaktiot eivät suinkaan ole olleet negatiivisia. Valintaa ylistäneissä kommenteissa todetaan muun muassa, että aasialaistaustainen Miss Belgia ”on todiste siitä, että belgialaiset arvostavat moninaisuutta”.

Pua viimeistelee parhaillaan liikennelentäjäopintojaan. Belgialaismediassa hän korostaa (siirryt toiseen palveluun) maksaneensa opiskelun kokonaan itse.

– Haluan olla roolimalli muille nuorille. Haluan näyttää, että kaikki on mahdollista, hän sanoi viestimille valintansa jälkeen.

Puan on tarkoitus kilpailla Miss Universumin tittelistä myöhemmin tänä vuonna.

Myös Suomessa on kokemusta vastaavista kohuista. Viimeksi ryöpytyksen keskelle joutui vuoden 2016 Miss Suomi Shirly Karvinen. (siirryt toiseen palveluun) Karvisen äiti on kiinalainen.

Korjattu klo 20. Shirly Karvisen nimen kirjoitusasu

.
.