1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. telakkateollisuus

Helsingin telakka saamassa uuden omistajan – Ylen tietojen mukaan ostajaehdokas on eurooppalainen monialakonserni Kermas

Telakan toimitusjohtaja Esko Mustamäki ei kommentoi Ylen esiin nostamaa ostajaehdokasta, mutta sanoo telakan venäläisomistajan etsivän uutta enemmistöomistajaa pakoteongelman ratkaisemiseksi.

telakkateollisuus
Näkymä Helsingin telakalle.
Jarno Kuusinen / AOP

Helsingin telakka on siirtymässä uuteen komentoon, jos nyt jo loppusuoralle ehtineissä neuvotteluissa päästään maaliin saakka.

Ylen tietojen mukaan Helsingin telakan ostamisesta neuvottelee eurooppalainen monialakonserni Kermas, jolla on jo entuudestaan telakkatoimintaa Kroatiassa.

Helsingin telakkaa ovat viime vuosina kiusanneet muun muassa hiljentyneet offshore-markkinat sekä Yhdysvaltain Venäjän vastaiset pakotteet.

Telakan toimitusjohtaja Esko Mustamäki ei kommentoi Ylen esiin nostamaan ostajaehdokasta, mutta sanoo telakan venäläisomistajan etsivän uutta enemmistöomistajaa.

– Meidän omistaja United Shipbuilding Corporation etsii enemmistöosakasta telakalle (Arctechille) ja emme voi sitä enempää kommentoida, Mustamäki toteaa.

Omistajan tulee olla taho, joka ei ole millään pakotelistalla.

Esko Mustamäki, Helsingin telakan toimitusjohtaja

Helsingin telakka on tällä hetkellä kokonaan venäläisomistuksessa. Telakan omistaa Venäjän valtion telakkayhtiö United Shipbuilding Corporation.

Vireillä olevalla omistusjärjestelyllä pyritään ratkaisemaan muun muassa pakoteongelma, sanoo telakan toimitusjohtaja Esko Mustamäki.

– Helsingin telakka on kärsinyt viime aikoina pakotteista ja tällä omistusjärjestelyllä on tarkoitus ratkaista pakoteongelma. Omistajan tulee olla taho, joka ei ole millään pakotelistalla.

Helsingin telakka on erikoistunut arktiseen meriteknologiaan, kuten jäänmurtajien rakentamiseen. Jatkossa telakka tähyää entistä voimakkaammin myös risteilijämarkkinoille.

– Olemme vuosien varrella rakentaneet kuutisenkymmentä prosenttia maailmalla olevista jäänmurtajista, mutta myös ison määrän risteilijäaluksia. Siellä on selkeä kysyntä ja satsaamme sinne, Mustamäki toteaa.

Johtajan mukaan neuvotteluja tilauskannan vahvistamiseksi käydään tiiviisti.

– Meillä on tilauskannassa kaksi alusta. Toinen luovutetaan asiakkaalle tulevana perjantaina ja toinen alus luovutetaan ensi syksynä.

Helsingin telakalla työskentelee tällä hetkellä noin kuutisensataa laivanrakentajaa.

Korjattu lainausta 22.1. klo 15.10: Helsingin telakalla on rakennettu noin 60 prosenttia maailman jäänmurtajista, eikä Suomen, kuten lainauksessa aiemmin todettiin

Lue seuraavaksi