Kabulin hotellihyökkäyksen määrä kasvoi: 40 kuollutta

Taliban-järjestö ilmoitti tehneensä iskun, taistelu hotellista kesti puoli vuorokautta.

Afganistan
sotilaita ja hotelli joka savuaa
Afganistanin joukkoja palavan Intercontinental-hotellin luona Kabulissa.Jawad Jalali / EPA

Afganistanin sisäministeriö on nostanut Kabulin Intercontinental-hotelliin tehdyssä iskussa kuolleiden lukumäärää. Viimeisimmän tiedon mukaan surmansa saaneita on ainakin 40, joista jopa 15 ulkomaalaisia. Kuolleiden joukossa kerrotaan olevan venezuelalaisia ja ukrainalaisia.

Afganistanilaisen lentoyhtiön Kam Airin mukaan jopa kymmenen sen henkilökuntaan kuuluvaa olisi kuollut hyökkäyksessä.

Isku alkoi lauantai-iltana. Hotelliin hyökännyt joukko alkoi ampua vieraita ja henkilökuntaa ja otti panttivankeja. Afganistanin turvallisuusjoukot tekivät rynnäkön hotelliin, ja saivat hyökkääjät kukistettua 13 tunnin taistelun jälkeen.

Afgaaneja tukivat norjalaiset joukot, jotka ovat kouluttaneet paikallisia erikoisjoukkoja.

Hotellin ylin kuudes kerros syttyi tuleen taistelujen vuoksi. Surmansa saaneiden lisäksi 10 henkilöä on haavoittunut, heistä neljä turvallisuusjoukkojen sotilaita. Hotellista saatiin pelastettua yli 150 ihmistä.

Afganistanin viranomaisten mukaan hyökkääjiä oli ollut viisi, jotka kaikki surmattiin. Ääri-islamilainen Taliban-järjestö sanoo tehneensä iskun.

Talibanin tiedottaja Zabihullah Mujahid sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että iskun kohteena olivat ulkomaalaiset ja Afganistanin virkamiehet. Hotellissa oli piti järjestää sunnuntaina it-alan konferenssi.

Edellinen näyttävä hyökkäys hotelliin Kabulissa oli maaliskuussa 2014, jolloin iskussa kuoli yhdeksän ihmistä. Taliban ja toinen ääri-islamilainen järjestö Isis ovat kiihdyttäneet iskujaan Afganistanissa.

Uhrien määrä päivittyi aiemmasta 20:sta 40:een torstaina 25. tammikuuta.

Lähteet: AP, AFP, Reuters