1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisitutkinta

KRP tutkii Helsingin telakkaa havittelevan yhtiön johtajaan liittyvää rikosepäilyä

Kyseessä on toinen keskusrikospoliisin tutkima Danko Končarin liittyvä rikosepäily.

poliisitutkinta
Danko Končar
Kroatialainen miljonääri Danko Končar on suomalaisen pörssiyhtiön Afarak Groupin suurin omistaja. Afarak Group

Ylen tietojen mukaan eurooppalainen monialakonserni Kermas neuvottelee Helsingin telakan eli Arctechin ostamisesta.

Yle uutisoi viime syyskuussa, että keskusrikospoliisi tutkii Kermaksen perustajaan ja johtajaan Danko Končarin liittyvää rikosepäilyä. Kroatialainen Končar on metallialalla toimivan pörssiyhtiö Afarak Groupin eli entisen Ruukin pääomistaja.

KRP:n esitutkinta on vielä kesken, joten tiedot tutkinnasta eivät ole julkisia. Helsingin Sanomien tietojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan epäilty rikos on törkeä sisäpiiritiedon väärinkäyttö Afarakin osakkeilla.

Kermasilla on ennestään telakkatoimintaa Kroatiassa. Arctech on erikoistunut muun muassa jäänmurtajien rakentamiseen.

Helsingin telakan toimitusjohtaja Esko Mustamäki ei kommentoinut Ylelle mahdollista ostajaehdokasta. Mustamäen mukaan telakan venäläinen omistaja United Shipbuilding Corporation etsii telakalle enemmistöosakasta.

Mustamäki kertoi, että omistusjärjestelyllä pyritään ratkaisemaan pakoteongelma. Venäläisyhtiö joutui talouspakotteiden kohteeksi, kun Venäjä oli vallannut Ukrainalta Krimin niemimaan.

KRP on tutkinut Končariin liittyvää rikosepäilyä aiemminkin. Helsingin syyttäjänvirasto teki joulukuussa 2016 syyttämättäjättämispäätöksen tapauksessa, jossa Končaria epäiltiin arvopaperimarkkinoita koskevasta tiedotusrikoksesta.

Lue seuraavaksi