Vesivoimayhtiö Kemijoen suurinvestointi vaarassa – Kiista uusiutuvan energian tuesta jatkuu

Vesivoiman jättäminen ulos uusiutuvan energian tukipaketista vaarantaa Pohjois-Suomeen suunnitteilla olevan ison Sierilän voimalaitosinvestoinnin, sanoo Kemijoki Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Timonen Ylen haastattelussa.

vesivoima
Petäjäskoski
Petäjäskosken voimalaitos Rovaniemellä.Sauli Antikainen / Yle

Paljon ehtii vettä virrata ennen kuin hallituksen uusiutuvan energian tukipaketista päästään lopulliseen sopuun. Energiapakettia ryöpytetään myös valtio-omisteisen vesivoimayhtiö Kemijoki Oy:n toimesta.

Toimitusjohtaja Tuomas Timosen mukaan vesivoiman jättäminen ulos uusiutuvan energian tukipaketista uhkaa kaataa Pohjois-Suomeen vireillä olevan voimalaitosinvestoinnin.

– Kun vertaillaan eri hankkeiden kannattavuutta meidän omistajien toimesta niin tämä voi vaarantaa Sierilä-hankkeen toteutumisen.

Tukipaketti synnytti avoimen riidan hallituksen sisällä.

Hallituksen energiapakettia on kritisoitu myös eduskunnan talousvaliokunnassa. Valiokunta pani satojen miljoonien tukipaketin hyllylle. Talousvaliokunnan käsittelyssä oleva tukipaketti on synnyttänyt avoimen riidan myös hallituksen sisällä.

Talousvaliokunnan puheenjohtaja kansanedustaja Kaj Turunen (sin.) tyrmäsi hallituksen tukipaketin tyystin Ylen haastattelussa muutama viikko sitten. Samoilla linjoilla oli niin ikään talousvaliokunnassa istuva kokoomuksen kansanedustaja Harri Jaskari. Turusen mukaan hallitusohjelmassa sovittiin teknologianeutraalista eli eri tuotantomuodot huomioivasta tukipaketista.

Tukea vain tuulelle?

Talousvaliokunnassa perätään eri tuotantomuodot huomioivaa teknologianeutraalia tukipakettia. Nyt esitetty energialinjaus nähdään valiokunnassa puhtaana tuulivoimatukena.

Kemijoen toimitusjohtaja Tuomas Timonen korostaa vesivoiman merkitystä myös tuulivoiman lisäämisen kannalta.

– Tuulivoima ja vesivoima ovat oikeastaan parhaat ystävät, ne kulkevat käsikädessä. Tuulivoima tarvitsee vesivoimaa säätövoimaksi rinnalleen ja samoin kaikki muutkin sääriippuvaiset tuotantomuodot, Timonen selventää.

Vesivoimaa myös vastustetaan voimakkaasti

Vesivoimahankkeet ovat kuitenkin herättäneet myös ankaraa vastustusta.

– Isoilla teollisilla hankkeilla ja teollisella toiminnalla on vaikutuksia luontoon, mutta kyllä nykyisellä vastuullisella toiminnalla pystytään hyvin huomioimaan luontoarvot, Timonen sanoo.

Energiatalouden professori puolustaa hallituksen linjausta

Energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on sanonut, ettei hän ole vesivoimaa tukipakettiin nostamassa. Jyväskylän yliopiston emeritusprofessori Jouko Korppi-Tommola sanoo ymmärtävänsä hallituksen linjausta.

– EU sulkee suuren mittakaavan vesivoiman pois tuen piiristä. Toinen EU:n yleinen periaate on se, että kannattavaa liiketoimintaa ei tule tukea yhteiskunnan varoin, Korppi-Tommola sanoo.

Kemijoki Oy:n Timonen: Ranskassa toisenlainen käytäntö

Kemijoen toimitusjohtaja Tuomas Timonen näkee asiat toisin.

– Esimerkiksi parhaillaan käsittelyssä olevassa Ranskan vastaavan typpisessä tukijärjestelmässä jopa laitosten tehonkorotukset on huomioitu, Timonen sanoo.