1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmissalakuljetus

Tutkimus: Ihmissalakuljetuksen taustalla rikollisliigojen sijaan yksittäiset toimijat

Yli 20 000 ihmistä on kuollut neljän vuoden aikana yrittäessään meren yli Italiaan, enimmäkseen sisällissodan runtelemasta Pohjois-Afrikan Libyasta.

ihmissalakuljetus
Pelastusliiveihin pukeutuneita miehiä laivan partaalla. Takana laivaston harmaa alus.
Ihmisalakuljettajien tuuliajolle jättämiä afrikkalaisia pelastettiin vuonna 2015 Välimerellä Italian laivaston alukseen. Eurooppaan pyrkivien ihmisten salakuljetus oli vuonna 2015 miljardibisnes.Giusepe Lami / EPA

Ihmissalakuljetus yhdistetään usein hämäriin rikollisverkostoihin, joita johtavat rikollisjengit.

Cambridgen yliopiston (siirryt toiseen palveluun)tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin paljastaa, että rikollispomojen sijaan ihmissalakuljetuksia Afrikasta Eurooppaan operoivat yleensä itsenäiset toimijat, usein työttömäksi jääneet nuoret miehet, joille toiminta on kannattavaa bisnestä.

Suurin osa lähtee vaaralliselle matkalle Libyasta

Yli 600 000 ihmistä, pääasiassa Italian entisestä siirtomaasta Libyasta, on saapunut Italiaan viimeisten neljän vuoden aikana. Yli 20 000 ihmisen on arvioitu kuolleen vaarallisella matkalla halki Välimeren.

– Salakuljetusrinki, joka kuljettaa ihmisiä Afrikan sarvesta Pohjois-Eurooppaan, vaikuttaa olevan kokonaan yksittäisten toimijoiden aluetta, sanoo tutkija Paolo Campana Cambridgen yliopiston kriminologian instituutista.

– Toiminta vaikuttaa olevan kaukana mafiamaisesta järjestöstä, Campana sanoo.

Syyttäjät eivät ole löytäneet yhteyksiä esimerkiksi Sisilian mafian ja ihmissalakuljetuksen välillä, vaikka Sisilia on yksi salakuljetuksen tärkeimmistä näyttämöistä.

Sen sijaan yli 292 ihmistä eri maista on pystytty liittämään Lampedusan salakuljetusrinkiin. Salakuljettajien taustat ulottuivat Dubaista Kanadaan ja Iso-Britanniasta Saksaan. Joukossa on muun muassa toimijoita, jotka kidnappaavat ihmisiä Libyan aavikolla ja vaativat sitten lunnaita, ja toisaalta tripolilaisia miliisejä, jotka päästävät ihmisiä säilöönottokeskuksista vapauteen lahjuksia vastaan.

Tutkimuksen materiaalina on käytetty muun muassa italialaisten syyttäjien pöytäkirjoja vuoden 2013 tuhoisasta haaksirikosta Lampedusan saaren edustalla, jossa kuoli yli 360 pääosin eritrealaista ja somalialaista ihmistä. Lisäksi Campana analysoi tutkimuksessaan muun muassa salakuunneltuja puhelinkeskusteluja, todistajanlausuntoja sekä poliisihaastatteluja.

Salakuljettajan on kerrytettävä mainetta

Campana arvioi tulosten perusteella, että ihmissalakuljettajien on annettava luotettava kuva ja saavutettava hyvä maine ihmisten parissa houkutellakseen asiakkaita.

– Salakuunneltuja puheluita kuunnellessa paljastui, miten tärkeää hyvä maine on salakuljettajille, Campana sanoo.

Suurin osa ihmisistä maksaa kuljettajille kohtuuttomia summia matkastaan Eurooppaan.

Europolin mukaan ihmissalakuljetus oli vuonna 2015 suuri bisnes, jossa pyöri noin kuusi miljardia euron edestä rahaa.

Salakuljettajien saamat ansiot jäivät kuitenkin pienemmiksi vuonna 2016. Salakuljettamisen kannattavuutta on vähentänyt EU:n ja Turkin pakolaissopimus, joka vähensi vuonna 2016 Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten määrää.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi