1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksiko

Meksikossa kuoli 29 168 ihmistä henkirikoksissa viime vuonna

Määrä on ennätyksellisen synkkä sen jälkeen, kun uhrilukua alettiin tilastoida vuonna 1997. Uhrien määrä on vain hiukan pienempi kuin vaikkapa Syyrian sisällissodassa

Meksiko
Meksikon huumesota
Meksikon armeijan sotilaat vartioivat viime keskiviikkona Salvatierrassa sairaalan edustalla. Aseistautunut joukkio oli tunkeutunut sairaalaan ja tappanut miehen, joka oli päivää aiemmin jäänyt henkiin huumekartellien ammuskelussa.Mario Armas / Epa

Meksikossa tilastoitiin viime vuonna 29 168 henkirikosta. Kuolleita on vain nelisen tuhatta vähemmän kuin Syyrian sisällissodassa.

Edellinen synkkä ennätys tehtiin vuonna 2011, jolloin henkirikoksissa kuoli yli 27 000 ihmistä.

Suhteessa väkilukuun murhia tehdään silti Meksikossa (20,5 sataa tuhatta kohden) vähemmän kuin El Salvadorissa (60,8), Venezuelassa (57), Brasiliassa ja Kolumbiassa (27).

Meksikon sisällä tilanne on synkin Tyynenmeren rannikolla sijaitsevassa Coliman maakunnassa.

Väkivalta on yksi keskeisistä heinäkuun presidentinvaalien teemoista.

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto kampanjoi edellisissä vaaleissa lupauksella huumeväkivallan lopettamisesta, joten murhalukujen kasvu on poliittisesti hankala asia presidentille. Tästä vuodesta saattaa tulla jopa viime vuottakin verisempi, alkuvuoden aikana on tullut ilmi useita raakoja joukkomurhia.

Myös muita syitä kuin huumesota

Synkkien lukujen taustalla on erityisesti huumeväkivalta ja rikolliskartellien taistelu vallasta. Muun muassa Jaliscon Uusi sukupolvi-niminen kartelli pyrki laajentamaan aluettaan.

Uutistoimisto AP:n haastattelema turvallisuusasiantuntija Alejandro Hope sanoo kuitenkiin, että väkivallalle on muitakin syitä:

– Huumeiden välittäminen on toki yksi syy, mutta ei ainoa. Taustalla on sosiaalisia, institutionaalisia, historiallisia syitä, maanomistuskiistoja...

Hopen mukaan itse asiassa vuodet 1997-2007 olivat myönteinen poikkeus Meksikon murhatilastoissa, silloin henkirikosten määrä laski jopa 9,3:een sataa tuhatta asukasta kohti. Aiemmin tilanne oli synkempi.

– Väkivalta oli aiemmin toista luokkaa, murhatuksi tuleminen oli paljon todennäköisempää 1930-luvulla kuin nyt, sanoi Alejandro Hope.

Aiheesta muualla:

Number of Murders Soared in Mexico in 2017 (siirryt toiseen palveluun)

With Over 29,000 Homicides, 2017 Was Mexico's Most Violent Year on Record (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi