Hyppää sisältöön

Ylipitkät työpäivät vaihtuivat 8-tuntisiksi, kun korealainen koodari muutti Kainuuseen – "Juuri sitä, mitä odotinkin"

Pelialalla käydään kiivasta taistelua etenkin kokeneista työntekijöistä. Suomalaisissa pelifirmoissa työntekijöitä voi olla jopa 30 eri maasta. Kajaanilainen Critical Force on rekrytoinut muun muassa Etelä-Koreasta. Juttu on julkaistu tammikuussa 2018.

Isä Hakhyun Kim, äiti Dami Park ja Seo Woo -vauva tutkivat lastenkirjaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

KAJAANI Seitsemän ja puolen tunnin työpäivä sekä lyhyt kotimatka kirpeässä pakkassäässä kotiin vaimon ja pienen Seo Woo -vauvan luokse on eteläkorealaiselle Hakhyun Kimille luksusta.

Kim muutti perheensä kanssa joulukuussa Kajaaniin Etelä-Korean Kyonggin metropolialueelta läheltä Soulia. Kim työskentelee koodaajana kajaanilaisessa kasvavassa Critical Force -yrityksessä. Mobiiliräiskintä Critical OPS -pelistään tunnetun suomalaisyrityksen leivissä työtunnit pysyvät kurissa, ja niin pomolle kuin muillekin kollegoille voi jutella vapaasti.

Se on eteläkorealaiselle ja monille muille yrityksen kansainvälisistä pelintekijöistä uutta ja ihmeellistä, sillä esimerkiksi Etelä-Koreassa peliala on raskas ja hierarkinen.

Koreassa pelialalla työpäivät voivat venyä jopa 12–14 tunnin mittaisiksi. Erityisen rankkoja ovat "crunchit" eli viikkojen tai kuukausien mittaiset ylityörupeamat ennen pelin julkaisua. Silloin töitä painetaan hurjia päiviä ja yöt saatetaan nukkua pelifirman asuntolassa.

Mies istuu tietokoneella.
Etelä-Koreasta Kajaaniin muuttanut Hakhyun Kim arvostaa suomalaista tasa-arvoista työelämää. Video: Niko Mannonen / Yle

Korealaiselle suomalainen työkulttuuri tuntuu muutenkin rennommalta.

– Koreassa pomo sanoo mitä pitää tehdä. Se on toisaalta hyvä, koska se on suoraa, mutta myös huono asia. Esimerkiksi eräänä päivänä varatoimitusjohtaja käski muuttaa osan pelistä. Meidän kuului vain totella, ilman kysymyksiä, kertoo kymmenisen vuotta pelialalla ollut Hakhyun Kim.

– Täällä on enemmän vapautta, ja saan tehdä enemmän sellaista työtä mitä haluan tehdä. Pidän suomalaisesta tyylistä, Kim jatkaa.

Samanlaisia huomioita on tehnyt myös Critical Forcen apulaistuottaja Sallamaari Janhunen, joka työskentelee sekä Suomessa että Etelä-Koreassa. Janhusen mukaan Suomessa vapaa-ajan ja työn suhteen tärkeys tiedostetaan paremmin.

Janhunen arvelee, että Suomessa pelialalla on työskentelypaikkana parempi maine.

– Kun olen kertonut Koreassa olevani pelialalla, ihmiset sanovat että okei, sä teet varmaan aika paljon töitä. Koreassa vanhemmat eivät suosittele lapsilleen pelialaa. Sanoisin, että siellä pelialalla työskenteleminen ei ole niin trendikästä, vaan se nähdään ammattina muiden joukossa, Janhunen kertoo.

Critical Forcen apulaistuottaja Sallamaari Janhunen tuntee myös Etelä-Korean pelialan pitkät perinteet. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Mukavat työolot eivät ole kuitenkaan tärkein syy, miksi korealaiset Hakhyun Kim ja hänen vaimonsa Dami Park muuttivat maapallon toiselle puolen. Kun myös lähes kolmen vartin pituiset työmatkat ovat poissa, vapaa-aikaa on paljon.

– Täällä on kylmää, mutta voin viettää paljon enemmän aikaa perheeni kanssa. Tämä on siis juuri sitä, mitä odotinkin, tuore kainuulainen Kim kertoo tunnelmistaan.

Suomalaisen pelialan kattojärjestö Neogamesin johtaja KooPee Hiltusen mukaan suomalainen työtahti tuntuu monista korealaisista inhimillisemmältä kuin kotimaassa. Se merkitsee paljon etenkin perheellisille. Suomi tunnetaan maana, jossa raskaat crunchit eivät ole arkea.

– Suomella on se etu kilpailussa, että ihmisille jää enemmän aikaa elämiseen, Hiltunen sanoo.

Pelialaa kiusaa globaali työntekijäpula

Hakhyun Kimin kaltaiset pelintekijät ovat kasvaville peliyrityksille äärimmäisen tärkeitä, sillä pelialan suurin haaste on työntekijöiden löytäminen. Suomalaisen pelialan kattojärjestö Neogamesin johtaja KooPee Hiltusen mukaan etenkin kokeneista työntekijöistä on maailmanlaajuinen pula.

Syynä on nuoren alan nopea kasvu. Neogamesin julkaiseman uusimman Peliala 2016 -selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin 18 prosenttia Suomen peliteollisuuden työntekijöistä tulee ulkomailta. Jo 5–10 vuoden työkokemuksen kartuttaneet tekijät ovat pelialalla kuumaa kamaa.

– Peliala on suhteellisen nuori ala ja nousuvaihetta on eletty nyt kymmenen vuotta. Pula johtuu siitä, että työntekijöiden määrä ja kokemuksen karttuminen eivät ole pysyneet toimialan kehityksen tahdissa. Tilanne on sama kaikkialla maailmassa, ja senioritason työntekijöistä kilpaillaan kovasti, kertoo Hiltunen.

Etenkin kokeneiden pelintekijöiden löytäminen on tällä hetkellä Critical Forcen suurin haaste, kertoo yhtiön tiedottaja Raisa Krogerus. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Critical Forcella työskentelee ihmisiä 13 eri maasta: muun muassa Yhdysvalloista, Portugalista, Espanjasta ja Virosta. Korealaisia perheitä on muuttanut Kajaaniin jo kolme ja neljäs on tulossa. Kasvun on mahdollistanut yhtiön syksyllä 2016 saama miljoonarahoitus eteläkorealaiselta NHN Entertainmentilta.

Rahoituksen jälkeen alkoi tapahtua: yritys perusti toimiston Souliin ja yhtiön työntekijämäärä nousi 20:stä 70:een. Työvoiman löytäminen on myös Critical Forcen suurin haaste.

– Eksperttitason osaajia on vaikea löytää, koska peliala kasvaa niin voimakkaasti ja kysyntä on kova, tiedottaja Raisa Krogerus kertoo.

Kuvakaappaus Critical OPS -pelistä. Kuva: Critical Force Ltd

Yritys on laajentanut myös Kajaanin Kauppakadulla sijaitsevia tilojaan. Krogeruksen mukaan ensimmäisten korealaisten muutettua Suomeen sana mukavasta työpaikasta levisi, ja sen jälkeen rekrytointi on ollut helpompaa. Sen helppous on yllättänyt apulaistuottaja Sallamaari Janhusen.

– On melkein helpompaa saada tänne porukkaa Koreasta kuin Helsingistä. Korealaisia kiinnostaa todella paljon Suomen luonto, koulutusmahdollisuudet ja sosiaaliturva. Kuva Suomesta on tosi hyvä, Janhunen kertoo.

Kajaanissa koodattua Critical Forcen lippulaivapeliä Critical OPSsia on ladattu noin 30 miljoona kertaa. Peli on ollut jo pidemmän aikaa soft lauchissa, ja se aiotaan julkaista virallisesti tänä vuonna. Jatkossa kajaanilaisyritys aikoo panostaa entistä enemmän e-urheiluun.

Suomalainen musta huumori ei aina toimi

Loppuunpalaminen on pelialan työntekijöiden yleinen ongelma. Critical Forcella pyritään välttämään sitä viimeiseen asti.

– Yrityskulttuurilla on vahva merkitys, eli meillä työntekijöistä pidetään huolta ja crunchia ei tehdä laisinkaan. Se on tapa lähes kaikissa pelifirmoissa ja raskas työntekijöille, kertoo Critical Forcen tiedottaja Raisa Krogerus.

Monikansallista työyhteisöä yhdistää intohimo peleihin, mutta kansainvälisyys tuo arkeen myös pulmia.

Kun herään aamulla, olo tuntuu pirteältä ilman kahviakin.

Hakhyun Kim

Critical Forcen työkielenä on englanti. Krogerus kertoo, että värikkäässä työyhteisössä on kiinnitettävä huomiota muun muassa huumoriin.

– Suomalainen huumori on välillä aika mustaakin, joten sellaisiin asioihin on kiinnitettävä huomiota, kun tullaan erilaisista taustoista. Onneksi peliala on sinänsä vapaamielistä, että muualtakin tulleet ihmiset pääsevät kuitenkin äkkiä mukaan leikinlaskuun.

Suomessa kahviakin kuluu vähemmän

Kylmää ja pimeää. Se oli ensimmäinen vaikutelma, kun korealaisperhe laskeutui joulukuussa Kajaanin piskuiselle lentoasemalle. Silti perhe on viihtynyt Suomessa hyvin. Maahanmuuttajia on kummastuttanut moni suomalaisille hyvin arkiselta tuntuva asia, kuten ruokakaupat ja tasainen maisema.

Hakhyun Kimin vaimo Dami Park on kiinan opettaja, ja haluaisi tulevaisuudessa tehdä työtä Suomessa. Nyt hoidettavana on kuitenkin pieni Seo Woo. Park mainitsee Kajaanin hyviksi puoliksi vesiliikuntakeskus Kaukaveden ja ison ruokakaupan, Prisman.

Dami Park on ammatiltaan kiinan opettaja, mutta hoitaa nyt kotona 14 kuukautta vanhaa Seo Woo:ta. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Miljoonakaupunki Soulissa hengityssuojaimet ovat arkinen näky. Niillä suojaudutaan ilmansaasteilta ja flunssaepidemioilta. Suomessa maskeja ei tarvitse.

– Kun herään aamulla, olo tuntuu pirteältä ilman kahviakin. Koreassa tuntui, että ilmansaastealueilla tarvitsin enemmän kahvia. Pidän puhtaasta ilmasta todella paljon, kertoo Kim.

Myös Etelä-Koreassa paljon matkustanut Critical Forcen apulaistuottaja Sallamaari Janhunen on Korean niemimaalla huomannut, kuinka suuri etuoikeus puhdas hengitysilma on.

– Siellä ovat suurkaupungin saasteet. Ihmiset kulkevat maskit päällä ja siitä tulee ihan oikeita terveysongelmia. Se on minulle suomalaisena todella iso asia, miten puhdas meidän luontomme on. Siitä kannattaa pitää kiinni.

Dami Park ja Hakhyun Kim haluavat, että Seo Woo kasvaa Suomessa, mutta toivovat, että tyttö viettäisi joskus aikaa myös Koreassa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Janhunen kertoo, että Suomessa korealaiset ovat ihmetelleet, kun kadut eivät kuhisekaan ihmisiä. Tulijat ovat kuitenkin olleet melko hyvin perillä pohjoisen olosuhteista.

– Kaikilla ollut kuitenkin aika realistinen kuva. Ehkä he ovat olleet hieman yllättyneitä siitä, miten vähän Suomessa tapahtuu ulkona.

Kimin perhe muuttaa pian Critical Forcen tarjoamasta väliaikaisesta asunnosta omaan kotiin. Kim ja Park haluaisivat jäädä pohjoiseen ja kasvattaa pienen Seo Woon Suomessa.

– Luulen, että suomalainen koulutusjärjestelmä on tarpeeksi hyvä. En huolehdi vielä korealaisesta kulttuurista, mutta jossain vaiheessa haluaisin, että hän viettää jonkin aikaa Koreassa, vaikkapa vaihto-oppilaana, Kim sanoo.

.
.