1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. korko

OP:n ennuste asuntovelalliselle: Varaudu jopa prosenttiyksikön nousuun lainan viitekorossa

Suomen suurin finanssiryhmittymä OP uskoo talouskasvun vankistuvan edelleen. Korot lähtevät kuitenkin nousuun ensi vuonna ja inflaatio alkaa kiihtyä jo loppuvuonna.

korko
Viidenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

OP:n ekonomistit arvioivat, että Suomen talouskasvu kiihtyy edelleen tänä vuonna. Tuorein ennuste bruttokansantuotteen kasvuksi on 3,3 prosenttia.

– Se voi olla jopa vahvempaa, koska kansainvälinen talousympäristö tukee nyt hyvää kasvua, OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen arvioi.

Pankki nosti jo marraskuussa tämän vuoden kasvuennusteen kolmeen prosenttiin. Vuoden 2019 kasvuvauhdiksi ennakoidaan 2,3 prosenttia. Ensi vuonna kasvuvauhti hidastuu, koska vientituotteiden kysyntä vähenee ja rakentaminen rauhoittuu.

OP:n mukaan euroalueen inflaatio kipuaa loppuvuonna yli Euroopan keskuspankin tavoitteen, joka on noin kaksi prosenttia. Suomessa hinnat nousevat hillitysti ja inflaatio jää alle kahden prosentin.

– Inflaatio vaikuttaa toki aina ostovoimaan. Työllisyys kasvaa kuitenkin Suomessa vahvasti, joten kuluttajien reaalinen ostovoima kehittyy hyvin ja kulutus kasvaa vakaasti, Heiskanen sanoo.

Asunnot kallistuvat tänä vuonna 2–4 prosenttia.

Reijo Heiskanen
OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen on heikentänyt Suomen talousennustetta: Tänä vuonna kasvua ei tule lainkaan. Jussi Nukari / Lehtikuva

Asuntolainan korkosuojaa syytä miettiä nyt

Inflaation kiihtymisen jälkeen EKP:n koronnosto lienee luvassa alkuvuonna 2019, sanoo Suomen suurin finanssiryhmittymä. Näin taloudessa siirrytään uuteen vaiheeseen.

Suomalaiset kotitaloudet ovat tottuneet mataliin korkoihin. Yleisin asuntolainoissa käytetty viitekorko, 12 kuukauden euribor, painui alle nollan melkein kaksi vuotta sitten helmikuun alussa.

Heiskanen kehottaa asuntovelallisia miettimään lainan korkosuojausta seuraavan kolmen kuukauden aikana, koska korkojen noustessa se voi olla liian myöhäistä. Mitään äkkirysäystä ei kuitenkaan ole luvassa vaan koronnousu on maltillista, hän rauhoittelee.

– Jos ajatellaan kahden vuoden päähän, niin tuskin 12 kuukauden euribor yhtä prosenttiyksikköä korkeammalla on siinä vaiheessa. Vuosikymmenien asuntolainoissa korkoasioita pitää tietysti miettiä pidemmän päälle. On siis otettava huomioon, että ne nousevat edelleen tästäkin tasosta, Heiskanen huomauttaa.

Pitkissä koroissa näkyy selvää nousua jo tänä vuonna markkinoiden korko-odotusten herätessä.

Hallituksen työllisyystavoite voi täyttyä, mutta se ei riitä

Työllisyys on Suomessa vuonna 2019 hyvällä tolalla ja työllisiä on OP:n laskelmien mukaan enemmän kuin koskaan.

Pankin mukaan työttömyysaste alenee tänä vuonna 7,8 prosenttiin ja ensi vuonna jo 7,4 prosenttiin. Työ- ja elinkeinoministeriön (siirryt toiseen palveluun) mukaan marraskuussa oli työttömänä 10,3 prosenttia työvoimasta.

Jos OP:n talousennuste toteutuu, työllisyysaste kohoaa 71,7 prosenttiin vuonna 2019. Hallituksen tavoite on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin.

– Jos aktiivimallilla on vielä jonkun verran myönteistä vaikutusta, silloin ollaan erittäin lähellä hallituksen tavoitteen toteutumista, arvioi Heiskanen.

Tiedotustilaisuus, Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Sampo Terho.
Petteri Orpo, Juha Sipilä ja Sampo Terho hallituksen budjettiriihen tiedotustilaisuudessa elokuussa 2017Valtioneuvoston kanslia

Kuinka paljon Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimet ovat vaikuttaneet hyvään talouskehitykseen?

– Kilpailukykysopimus paransi ja parantaa kilpailukykyä selvästi. Sopimus kohentaa noin prosenttiyksikön verran muutaman vuoden kuluessa talouden kasvua. Se on ollut ilman muuta myönteinen tekijä, Heiskanen toteaa.

Kaikki myönteinen kehitys ei mene Sipilän hallituksen piikkiin vaan Heiskanen kiittelee myös edellistä Katainen-Stubbin hallitusta vuonna 2014 tehdystä yhteisöveron laskusta.

– Yritysten investoinnit ovat tällä hetkellä oikein hyvässä vauhdissa. Tämä perustuu osittain siihen, että yhteisövero aleni tuolloin, hän kertoo.

72 prosentin työllisyysaste ei ole kuitenkaan pidemmän päälle riittävä, Heiskanen korostaa.

– Kestävyysvajeen poistamiseksi tarvittaisiin 80 prosentin työllisyysaste eli seuraavan hallituksen pitää myös asettaa kunnianhimoinen tavoite.

OP julkaisee laajan suhdanne-ennusteen kaksi kertaa vuodessa.

Juttua päivitetty klo 16 Lisätty OP:n pääekonomistin kommentit ja muokattu.

Lue seuraavaksi