1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue

Britanniassa populistisen Ukip-puolueen johtaja vaikeuksissa –Naisystävän kommentit Meghan Marklesta olivat liikaa

Britanniassa maahanmuutto- ja EU-kriittinen Itsenäisyyspuolue Ukip ilmaisi sunnuntaina epäluottamuksensa puheenjohtajalleen Henry Boltonille.

Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue
UKIP-puolueen puheenjohtaja Henry Bolton.
Henry BoltonBen Cawthra / AOP

Puolueen toimeenpaneva komitea äänesti sunnuntaina yksimielisesti epäluottamuksesta puheenjohtajaansa, Henry Boltonia kohtaan. Vain Bolton äänesti itsensä puolesta.

Hän ei silti aio erota virastaan, joten puolueen on järjestettävä 28 päivän sisällä ylimääräinen hätäkokous (siirryt toiseen palveluun), jossa vähintään 250 puolueen jäsentä äänestää erottamisesta.

Maanantaina Ukipin varapuheenjohtaja ja Euroopan parlamentin jäsen Margot Parker ilmoitti eroavansa protestina Boltonille.

Naisystävän rasistiset tekstarit olivat liikaa

Puheenjohtajakriisi alkoi, kun Henry Boltonin naisystävä Jo Marney tekstasi rasistisia viestejä ystävälleen.

Marney muun muassa katsoi, että prinssi Harryn morsian, tv-sarjatähti Meghan Markle on "tyhmä pikku aateliton" ja lisäsi, että "hänen perimänsä pilaa kuninkaallisen perheemme". Marklen äiti on afroamerikkalainen.

Marney on pyytänyt kommentteja anteeksi, mutta sanoo, että ne on irrotettu asiayhteydestään.

Bolton (54) valittiin Ukipin puheenjohtajaksi vain nelisen kuukautta sitten. Boltonin ja Marneyn (25) suhde tuli julki tammikuun alussa. Boltonin tulkitaan jättäneen vaimonsa Marneyn takia.

Nyt Bolton kertoo, että hänen suhteensa Jo Marneyn kanssa on päättynyt.

Ukipin kukoistuksen kausi oli 2015

Ukipin ehdokkaat saivat vuonna 2015 parlamenttivaaleissa 12,6 prosenttia äänistä. Parlamenttiin puolue sai silti Britannian enemmistövaalijärjestelmän takia vain yhden edustajan. Silloinen puheenjohtaja, Nigel Farage erosi puolueen johdosta marraskuussa 2016.

Nigel Farage ja Ukip
Ukip-puolueen suosio oli vuonna 2015 suurimmillaan, puheenjohtaja Nigel Faragen (kuvassa) aikana. Vuoden 2017 vaaleissa puolueen kannatus oli enää vain alle kaksi prosenttia.Nigel Roddis / Epa

Puolueen suosio sai silti konservatiivipääministeri David Cameronin suostumaan siihen, että maassa järjestetään kansanäänestys EU-jäsenyydestä.

Valovoimaisen johtajan puute ja sisäiset ristiriidat ovat syöneet puolueen kannatusta, samoin se, että EU-eron myötä myös konservatiivit ovat profiloituneet EU-kriittisenä puolueena. Edellisissä parlamenttivaaleissa kesäkuussa 2017 Ukip sai enää 1,8 prosenttia äänistä.

Maanantaina Nigel Farage kieltäytyi uutistoimisto Reutersin mukaan kommentoimasta Ukipin sisäistä kaaosta, ja sanoi, ettei hänellä ole suunnitelmia oman puolueen perustamisesta.

Aiheesta muualla:

Ukip in chaos after leader Henry Bolton loses confidence vote (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi