1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiet

Autoilijat oikovat Nelostien uusissa liittymissä luvatta – väärä ajotapa lisää onnettomuusriskiä

Äänekosken Huutomäen risteysalueen uudet liittymät avattiin käyttöön viime syksynä. Nyt selvitetään, onko niissä parantamisen varaa.

tiet
Pisaraliittymä Äänekosken Huutomäessä.
Jäljet kuvassa näyttävät, että Huutomäen pisaraliittymässä on oikaistu väärässä paikkaa.Keski-Suomen ely-keskus

Keski-Suomen ely-keskus ja Liikennevirasto tutkivat Nelostien ja valtatie 13:n uusien kiertoliittymien toimivuutta Äänekosken Huutomäessä.

Tielle toteutettiin sen parantamisen yhteydessä uudet pisaran muotoiset kiertoliittymät, joiden tavoitteena on parantaa rampeilta liittymisen sujuvuutta ja liikenneturvallisuutta.

Pisaraliittymien saarekkeet tehtiin ely-keskuksen mukaan yliajettaviksi, koska tiellä kulkee myös suuria erikoiskuljetuksia, joiden kääntäminen vaatii tavallista enemmän tilaa.

Kiusaa aiheuttavat nyt kuitenkin matalien kiertosaarekkeiden läpi oikaisevat autoilijat, joilla siihen ei olisi syytä. Ely-keskuksen mukaan väärä ajotapa lisää liittymissä onnettomuusriskiä.

– Ratkaisu toimii muualla Suomessa hyvin. Emme vielä tiedä, miksi Huutomäessä on nyt käyttäydytty toisin, mutta asiaa tutkitaan, sanoo projektipäällikkö Kari Keski-Luopa Keski-Suomen ely-keskuksesta.

Ely-keskus ja Liikennevirasto selvittävät parhaillaan, onko liittymäjärjestelyjä syytä ja ylipäätään mahdollista muuttaa ongelman vuoksi.

– Normaaliliikenteen pitäisi kiertää pisara ihan normaaliin tapaan kaistoja pitkin. Luvitetut erikoiskuljetukset ovat asia erikseen, sillä ne voivat olla jopa 40-metrisiä kuljetuksia, jotka eivät pääse kääntymään normaaliliikenteen tapaan, Keski-Luopa opastaa.

Lue seuraavaksi