Potilaiden pompottelu luukulta toiselle yritetään estää – hallitus korjaili sote-esitystään

Hallitus on sopinut sosiaali- ja terveysuudistuksen valinnanvapauslaista ilman suurempia riitoja.

Sote-uudistus
Potilas tiputuksessa.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Hallitus on mielestään korjannut sosiaali- ja terveydenhuollon uudistukseen liittyneet perustuslakiongelmat.

Uuden valinnanvapauslain luonnoksen yksi tärkeimmistä muutoksista pyrkii ottamaan huomioon niin kutsutun osaoptimoinnin – eli sen, että sote-keskus yrittäisi väistellä kustannuksia lähettämällä potilaat liian helposti muualle hoitoon.

Perhe- ja peruspalveluministerin Annika Saarikon (kesk.) mukaan palveluntuottajien korvausperusteisiin tehdyt muutokset ovat asiakkaan näkökulmasta hyviä.

– Jos havaitaan, että sote-keskus kohtuuttomasti tai tarpeettomasti lähettää eteenpäin asiakkaita ja siirtää vastuuta itseltään pois, tästä muodostuu miinusmerkkinen riski toimijalle korvausperusteisiin, Saarikko kertoo Ylelle.

Sisäministeriö Paula Risikko (kok.) nostaa suurimmaksi muutokseksi uudessa lakiesityksessä asiakassetelien poiston siinä muodossa kuin ne olivat lausuntokierroksella.

Yksi merkittävistä asiakokonaisuuksista on vielä ratkaisematta – kuka korjaa ja maksaa vahingot, jos yksityisen puolen hoidossa tulee komplikaatioita? Tähän hallitus etsii ratkaisua myöhemmin.

Pääsisivätkö potilaat aiempaa nopeammin hoitoon?

Hallituspuolueet keskustelivat myös siitä, kuinka nopeasti ihmisten pitäisi päästä hoitoon. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi viikonloppuna, että asiaan palataan.

– En halua sanoa mitään numero- tai aikataulutavoitteita, mutta kuusi kuukautta on aika pitkä aika sairaalle ihmiselle, Orpo sanoi lauantaina Ylen haastattelussa.

Jos hoitotakuuta kiristetään, ihmiset pääsisivät nopeammin hoitoon. Silloin käytännössä jonoja jouduttaisiin purkamaan antamalla asiakasseteleitä yksityiseen hoitoon.

Asiakassetelillä asiakas voi valita kuka hoidon tarjoaa, ja maakunta maksaa hoidon.

Hallituksen nyt esittämissä pykälissä asiakasseteli on käytössä monissa sosiaalipalveluissa ja esimerkiksi kotisairaanhoidossa, kuntoutuksessa ja kotihoidossa. Maakunnat joutuvat antamaan asiakasseteleitä myös erikoissairaanhoitoon, jos potilas muuten joutuisi odottamaan pidempään kuin laki sallii.

Kerran torpattu valinnanvapaus eduskuntaan keväällä

Viime kesänä perustuslakivaliokunta lähetti hallituksen esityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen valinnanvapauslaista takaisin valmisteltavaksi. Suurimmat ongelmat olivat, että laki ei takaisi tasavertaista hoitoa eri puolilla maata ja maakunnat olisivat joutuneet yhtiöittämään terveyspalvelunsa.

Hallitus poisti yhtiöittämispakon lakiesityksestään ja teki lukuisia muita muutoksia.

Syksyn lausuntokierroksella esimerkiksi terveydenhuollon asiantuntijat, kunnat ja maakunnat arvostelivat sotea kitkerästi. Hallituspuolueet tekivät liudan uusia muutoksia. Tärkein niistä ratkesi joulun alla, kun erikoissairaanhoidosta poistettiin asiakasseteli ja se liitettiin hoitotakuun piiriin. Muuten keskussairaaloiden erikoissairaanhoito, esimerkiksi päivystysjärjestelmä, olisi ollut vaarassa romuttua.

Joulun jälkeen sote-ministerit ovat yhä viilailleet esitystä. Tänään maanantaina hallitus julkaisi valinnanvapauslain esityksen (siirryt toiseen palveluun) ja lähetti sen lainsäädännön arviointineuvoston käsiteltäväksi. Neuvosto antaa lausuntonsa noin neljän viikon kuluessa.

Eduskunnan on tarkoitus käsitellä sote-lait kevään aikana. Tämän vuoden syksyllä valitaan ensimmäiset maakuntavaltuustot vaaleissa. Järjestämisvastuu sosiaali- ja terveydenhoidosta siirtyy maakunnille vuonna 2020. Valinnanvapaus tulee voimaan asteittain.

Täsmennetty asiakassetelin käyttöä 22.1.2018 kello 21.20.

Lue myös:

Analyysi: Näin asiakassetelistä veivattiin kulisseissa uusin sote-umpisolmu, eikä virkamiehilläkään ihan putkeen ole mennyt

Mikä ihmeen asiakasseteli? – Kiista valinnanvapaudesta jatkuu hallituksessa kalkkiviivoille asti