Työtön ei saa apua TE-toimistosta – Työministeri: "Resursseja tarvitaan lisää, jotta ihminen voi aktiivisuutensa osoittaa"

Suomessa yhdellä TE-toimiston virkailijalla on jopa tuhat asiakasta. Mistä apua työpaikan hakuun? Jari Lindström ei koe aktiivimallia pelotteluna.

Työllisyys ja työttömyys
A-studio: Mistä apua työpaikan hakuun?
A-studio: Mistä apua työpaikan hakuun?

Yli viisi vuotta työttömänä ollut Tiina Arlin toteaa Ylen A-studiossa, ettei ole pitkän pätkätyöhistoriansa aikana saanut TE-palveluista mitään apua.

– Niin sanottuja työtarjouksia on vuosien mittaan tullut. Virkailija ei ole kuitenkaan koskaan katsonut, kenelle hän on niitä lähettänyt, koska paikat ovat olleet sellaisia, joilla ei ole ollut mitään tekemistä osaamisteni kanssa, toteaa Arlin.

Arlinin mielestä työttömät kaipaavat palkkatyöpaikkoja, eivätkä kursseja. Hän toivookin lisää palkkatukityöpaikkoja.

– Ei aikuisen, joka on tehnyt monta kymmentä vuotta töitä, tarvitse kokeilla töitä palkatta ja sosiaaliturvaa vastaan.

Ylen selvityksen mukaan yhdellä TE-toimiston virkailijalla voi olla jopa tuhat asiakasta. Työministeri Jari Lindström (sin.) myöntää A-studiossa, ettei luvuissa ole järkeä.

– Kyllä hallitus on tunnistanut, että resursseja tarvitaan lisää ja paljon muitakin toimenpiteitä, jotta ihminen voi aktiivisuutensa osoittaa.

Sen takia aktiivimallin ongelmien korjaamiseksi TE-toimistojen työvoimapalveluihin aiotaan käyttää viime vuonna säästyneitä työllisyysvaroja. Näitä jäi säästöön noin 70 miljoonaa euroa, joista Jari Lindström lupaa aktiivimallin korjauksiin kymmeniä miljoonia euroja.

Rahoja ei ole tarkoitus käyttää pelkästään TE-hallintoon, vaan ostopalveluiden kautta voidaan tehdä toimintoja, jotka keventäisivät TE-hallintoa ja näin myös vapauttaisivat sen resursseja.

– Itse näkisin mieluummin valoa ja toivoa kuin pelkoa ja kauhua, Lindström sanoo ja kertoo, kuinka viime vuonna rahat eivät loppuneet kesken millään Suomen alueen TE-toimistolla.

Aktiivimalli – leikkuri vai ei?

Ylen teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista vastustaa aktiivimallia. Närää on herättänyt muun muassa se, että malli velvoittaa työttömän tekemään kolmen kuukauden aikana 18 tuntia töitä.

– Välillä tuntuu, että menee puurot ja vellit sekaisin. Ei hallitus ole kenenkään kimpussa, vaan me haluamme oikeasti mahdollisimman monta työelämään, kommentoi työministeri aktiivimallin saamaa kritiikkiä.

Lindströmin mielestä aktiivimalli ei ole leikkuri, vaan ideana on, että jos työtön ottaa lyhyitäkin työtarjouksia vastaan, voi hän näin saada jalkaa oven väliin ja mahdollisuuden päästä pidempiinkin työsuhteisiin.

– Tyhjästä on paha nyhjäistä, kun niitä työpaikkoja ei ole, vastaa Tiina Arlin ministerin puheisiin.

A-studiossa keskustelemassa olleen vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin mukaan hallituksen työvoimapolitiikan suurin ongelma on keppi ja rangaistus edellä toimiminen.

– Kuvastaa hyvin suomalaisen työvoimapolitiikan pitkäaikaista ja surullista trendiä. Suomessa ei ole ymmärretty aktiivisen työvoimapolitiikan arvoa työllisyyden edistämisessä, Andersson toteaa.

Katso koko keskustelu Yle Areenasta.

Lue lisää:

Ylen kysely: Enemmistö suomalaisista vastustaa aktiivimallin käyttöönottoa

Analyysi: Aktiivimallista tykkäävät eniten ne, joita se ei satuta

Yle selvitti: Näin aktiivimalli vaikuttaa TE-toimistoissa – yhdellä virkailijalla jopa 1 000 asiakasta

Analyysi: Hallituksen aktiivimallissa muhii mojova tilastotemppu – tunti viikossa ponnauttaa työttömän työlliseksi

Ministeri Kai Mykkänen: Aktiivimallin tarkoituksena on luoda painetta työttömälle