Paavi pahoittelee osaa puheistaan Chilen pedofiilipapin uhreille: "Läimäys uhrien kasvoille"

Paavi aiheutti Chilen-vierailullaan tyrmistystä kommenteillaan pedofiliaskandaalista. Hän puolustaa edelleen chileläispiispaa, jota syytetään väärinkäytösten salailusta.

pedofilia
Paavi Franciscus lentokoneessa
Paavi Franciscus kommentoi kohua herättäneitä pedofiliapuheitaan lentokoneessa matkalla Vatikaaniin.Luca Zennaro / EPA

Paavi Franciscus pyytää puolittain anteeksi kommenttejaan, jotka närkästyttivät katolisen kirkon pedofiliaskandaalin uhreja Chilessä.

Paavi sanoo olevansa pahoillaan siitä, että hän vaati pedofiilipappien uhreilta todisteita rikoksista. Hän sanoi ymmärtäneensä nyt, että vaatimus oli läimäys uhrien kasvoille.

Katolisen kirkon johtaja kuitenkin ilmoitti pysyvänsä sanojensa takana siinä, että hän puolustaa chileläispiispa Juan Barrosia. Uhrien mukaan piispa Barros tiesi pedofiilipappi Fernando Karadiman teoista, mutta ei tehnyt mitään estääkseen niitä. Barros on kiistänyt syytteet.

– En voi tuomita häntä, koska minulla ei ole todisteita. Lisäksi olen vakuuttunut, että hän on syytön, paavi sanoi lentokoneessa paluumatkalla Etelä-Amerikan vierailultaan.

Paavin kolmipäiväisellä Chilen-vierailulla esittämät kommentit herättivät laajaa tyrmistystä.

Katolinen kirkko määräsi chileläispappi Karadiman elinikäiseen rukous- ja katumusharjoitukseen vuonna 2011. Karadima oli syytteiden mukaan käyttänyt seksuaalisesti hyväksi alaikäisiä seurakunnassaan Chilen pääkaupungissa Santiagossa.

Chileläinen tuomari totesi, että rikoksista oli riittävästi näyttöä. Hän kuitenkin joutui hylkäämään syytteet, koska rikokset olivat vanhentuneet.

Lähteet: AP