Palestiinalaisten presidentti Abbas EU-maille: "Tunnustakaa Palestiina äkkiä"

Slovenia näyttää toteuttavan Abbasin toiveen. EU:lta ei herunut pitäviä lupauksia paikata Yhdysvaltain jättämää aukkoa YK:n palestiinalaisviraston rahoitukseen.

Palestiina (alue)
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas Brysselissä
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas Brysselissä 22. tammikuuta.Olivier Hoslet / EPA

Palestiinalaisalueen presidentti Mahmud Abbas pyytää Euroopan unionilta pikaista tunnustusta Palestiinan valtiolle.

– Se rohkaisisi Palestiinan kansaa toivomaan rauhaa ja odottamaan, kunnes rauha on saavutettu, Abbas sanoi toimittajille Brysselissä.

Abbas myös ilmoitti, että palestiinalaisjohto sitoutuu edelleen neuvotteluratkaisuun Israelin ja palestiinalaisten konfliktissa. Vielä viime viikolla Palestiinan vapautusjärjestön PLO:n keskuskomitean ja Abbasin kanta oli, että PLO jäädyttää Israelin tunnustamisen valtioksi. Palestiinalaisten poliittinen johto olisi näin perunut vuonna 1993 Oslon sopimusten yhdessä tehdyn tunnustuksen.

Abbas tapasi maanantaina Brysselissä EU:n ulkopolitiikan korkean edustajan Federica Mogherinin ja 28 jäsenvaltion ulkoministerit.

Slovenia harkitsee tunnustamista

On epätodennäköistä, että koko EU tunnustaisi Palestiinan itsenäiseksi Abbasin toiveiden mukaisesti.

Palestiinalaiset näyttävät kuitenkin saavan tukea yhdeltä EU-maalta: Bloombergin (siirryt toiseen palveluun) ja slovenialaismedian mukaan Slovenia harkitsee Palestiinan tunnustamista.

Yhteensä yhdeksän EU-maata on tunnustanut Palestiinan valtion, esimerkiksi Ruotsi vuonna 2014. Unkari, Puola ja Slovakia ovat tunnustaneet Palestiinan ennen EU-jäsenyyttään.

Turhautumista Yhdysvaltoihin

Palestiinalaisjohto on turhautunutta Yhdysvaltain viimeaikaiseen Israel-politiikkaan.

Abbas on kieltäytynyt tapaamasta Israelissa vierailevaa Yhdysvaltain varapresidenttiä Mike Penceä.

Abbas on myös sanonut, ettei Yhdysvallat voi enää toimia välittäjänä neuvotteluissa Israelin ja palestiinalaisten välillä. Taustalla on Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös siirtää Yhdysvaltain suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin.

Varapresidentti Pence sanoi maanantaina, että suurlähetystö siirretään vuoden 2019 loppuun mennessä.

Lisäksi Trump on ilmoittanut, että Yhdysvaltain rahoitusta YK:n palestiinalaisten pakolaisten avustusjärjestölle UNRWA:lle leikataan merkittävästi.

EU:n Mogherini totesi, että EU on sitoutunut kahden valtion ratkaisuun, jossa Jerusalem on Israelin ja tulevan Palestiinan valtion jaettu pääkaupunki. Mogherini sanoi myös, että EU selvittää, mitä se voi tehdä auttaakseen YK-järjestö UNRWA:ta. Hän kuitenkin totesi, että odottaa Yhdysvaltain toteuttavan sitoumuksensa.

Juttua muokattu 22.1. klo 19.18: Tarkennettu Palestiinan tunnustaneiden EU-maiden määrää.

Lähteet: AP, AFP