Soini torjuu Abbasin pyynnön: Palestiinan valtion tunnustaminen ei ole ajankohtaista

Soinin mukaan Lähi-idän rauhaa pitää tarkastella kokonaisuutena, jota palestiinalaisvaltion tunnustaminen ei ratkaisisi.

Lähi-itä
Timo Soini (vas.) osallistui ulkoministerikokoukseen, johon oli kutsuttu myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.
Timo Soini (vas.) osallistui ulkoministerikokoukseen, johon oli kutsuttu myös palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.Olivier Hoslet / EPA

BrysselSuomella ei ole aikeita tunnustaa itsenäistä Palestiinan valtiota lähiaikoina palestiinalaisten vetoomuksista huolimatta.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas sanoi Brysselin-vierailunsa yhteydessä toivovansa, että EU-maat tunnustaisivat Palestiinan valtion mahdollisimman pian. Abbasin mukaan tunnustaminen olisi rohkaiseva merkki palestiinalaisille siitä, että rauhansopimus on saavutettavissa.

– En usko että siinä tulee mitään nopeita ratkaisuja, ulkoministeri Timo Soini (sin.) sanoi Suomen kannasta Palestiinan tunnustamiseen. Hän osallistui Brysselissä EU-ulkoministerien työlounaalle, jolle Abbas oli kutsuttu kertomaan näkemyksistään.

Yhdeksän EU-maata on tunnustanut Palestiinan valtion. Näiden joukossa on Suomen naapurimaa Ruotsi, joka päätti tunnustamisesta 2014. Slovenian ulkoministeri ilmoitti kokouksessa, että myös Slovenia aikoo tunnustaa Palestiinan.

"Näillä tämä ei ratkea"

Soinin mukaan pelkkä tunnustaminen ei ratkaisisi itse ongelmaa. Lähi-idän rauhanprosessi voi edetä hänen mukaansa monenvälisellä ratkaisulla, jossa on mukana tunnustaminen, siirtokuntakysymys ja Jerusalemin asema molempien valtioiden pääkaupunkina.

– Niin mukavaa kuin se on, että joku tunnustaa jonkun tai joku ei tunnusta, näillä tämä ei ratkea. Täytyy saada sellainen prosessi aikaan johon kaikki sitoutuu, Soini sanoi.

Tunnustamista odotellessa palestiinalaisjohto toivoo, että EU tiivistäisi suhteitaan Palestiinaan. Osa jäsenmaista kannattaa assosiaatiosopimuksen neuvottelemista palestiinalaisten kanssa, mutta asiasta ei tehty poliittisia päätöksiä maanantain kokouksessa. Sopimuksen mahdollisuuksia käsitellään virkamiestasolla.

Laajamittaisten tunnustamisten tai yhteistyösopimuksen sijaan Abbas joutui tyytymään vakuutukseen, että EU kannattaa jatkossakin kahden valtion mallia, jossa Jerusalem on molempien valtioiden pääkaupunki.

Huolta UNRWA:n rahoituksesta

EU lupasi myös jatkaa tukea palestiinalaispakolaisista huolehtivalle YK-järjestö UNRWA:lle, joka kärsii rahapulasta Yhdysvaltain jäädytettyä viime viikolla ison osan rahoituksestaan järjestölle. Soinin mukaan UNRWA:n rahoituksen leikkaaminen on iso ongelma.

– Se vaikuttaa välittömästi miljoonien ihmisten toimeentuloon ja hyvinvointiin. Sillä voi olla kauaskantoisia ja nopeitakin seurauksia, Soini sanoi.

UNRWA huolehtii noin kuudesta miljoonasta palestiinalaispakolaisesta ja heidän jälkeläisistään palestiinalaisalueilla, Jordaniassa, Syyriassa ja Libanonissa. Abbas sanoi Soinin mukaan kokouksessa, että jos näiden ihmisten terveydenhuolto ja opiskelumahdollisuudet laiminlyödään, seurauksena voi olla terrorismin ja Eurooppaan suuntautuvan pakolaisuuden kasvu.