Turkki laajentaa hyökkäystään Syyrian puolella – Järjestö: Kurdialueella kymmeniä kuolleita

Turkin valtiollisten tiedotusvälineiden mukaan turkkilaisjoukot ovat avanneet uuden rintaman kurdien hallitseman Afrinin alueen itäpuolella. Samalla Syyrian kapinalliset tekivät Damaskoksessa poikkeuksellisen raketti-iskun.

Syyrian sisällissota
Turkkilainen panssarivaunu
Turkkilainen panssarivaunu lähellä Syyrian rajaa Hatayssa 22. tammikuuta.Sedat Suna / EPA

Turkin hyökkäys Luoteis-Syyriassa sijaitsevalle Afrinin alueelle etenee täyttää vauhtia. Turkki sanoo vallanneensa useita kyliä kurdien YPG-joukoilta.

Uutistoimisto Anatolian mukaan Turkin asevoimat ja sitä tukevat syyrialaistaistelijat ovat vallanneet 15 kohdetta rajan pinnassa. Turkkilaisjoukkojen kerrotaan edenneen noin kahdeksan kilometriä.

Tiedot taisteluista ovat ristiriitaiset, ja Syyrian kurdit sanovat torjuneensa hyökkäykset. Turkin kerrotaan avanneen uuden rintaman Afrinin itäpuolella, ja kurdimielisen uutistoimiston mukaan Turkki on tulittanut kurdialueita vielä idempänä lähellä Irakin vastaista rajaa.

Järjestö: Afrinin operaatiossa yli 50 uhria

Syyrian taisteluja seuraavan järjestön mukaan Afrinin operaatiossa on kuollut yli 50 ihmistä.

Syrian Observatory For Human Rights -järjestön mukaan kurdijohtoiset joukot ovat menettäneet 26 taistelijaa. Turkin tukemien joukkojen tappiot ovat ainakin 19 kaatunutta.

Järjestön mukaan Turkin hyökkäyksessä kuolleita siviilejä olisi yli 20 ja kurdit olisivat vastuussa kahdesta siviiliuhrista.

Turkin armeija ilmoitti maanantaina illalla, että yksi sen sotilas on kuollut taisteluissa. Turkin mukaan siviilejä ei ole kuollut hyökkäyksessä.

Turkki aikoo työntää kurdijoukot pois noin 30 kilometriä syvältä vyöhykkeeltä.

Turkin mukaan Syyrian kurditaistelijat ovat osa Kurdistanin työväenpuoluetta, PKK:ta, joka käy aseellista taistelua Turkissa.

Damaskoksessa kranaatti-isku

Muualla Syyriassa on myös ollut väkivaltaista. Syyrian valtiontelevision mukaan Damaskoksessa on kuollut yhdeksän siviiliä kapinallisten ammuttua kranaatteja kaupungin itäosaan. Kranaatit osuivat muun muassa historialliselle Bab Touman alueelle.

Syyrian armeija piirittää viimeistä laajaa kapinallisaluetta Damaskoksen itälaidalla.

Ghoutan alueella arvioidaan olevan jumissa noin 400 000 siviiliä, jotka kärsivät lääkkeiden ja elintarvikkeiden puutteesta. Aluetta on myös tulitettu jatkuvasti.

Syyrialaisjoukkoja on lisäksi syytetty kemiallisten aseiden käytöstä Damaskoksen kapinallisalueita vastaan.

Lisää aiheesta:

Syyrian sota voi mutkistua entisestään – neljä kysymystä Turkin hyökkäyksestä

Lähteet: Reuters, AP, AFP