HS: Ulkoministeri Soini puolustaa Patrian sotakaluston kauppoja Lähi-itään

Soinin mukaan Suomi seuraa aseviennissään kansainvälisiä sopimuksia.

Puolustustarviketeollisuus
Timo Soini
Ulkoministeri Timo SoiniAnniina Luotonen / Lehtikuva

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) puolustaa Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun) voimakkaasti valtio-omisteisen aseyrityksen Patrian kauppoja Lähi-itään. Soinin mukaan kaupat on hyväksytty marraskuussa 2015, jolloin tilanne hänen mukaansa oli toinen ”ja siinä jälkiviisastelu on aivan turhaa”.

Soini kommentoi aihetta HS:lle Brysselissä maanantaina pidetyn EU-kokouksen yhteydessä. Soinin mukaan Suomi seuraa aseviennissään kansainvälisiä sopimuksia.

Tammikuun alussa tuli ilmi, että Patrian Arabiemiraatteihin myymä panssaroitu miehistönkuljetusvaunu Patria AMV on päätynyt Jemenin sodan rintamalle. Tämä on vastoin Suomen käytäntöä, jonka mukaan sotilaskalustoa ei myydä sotaa käyviin maihin.

Soini myös kiisti HS:lle, että ulko- ja puolustusministeriöt olisivat jotenkin nokikkain asekauppojen hyväksyntään liittyen.

Soini kommentoi tiedotustilaisuudessa myös valtioneuvoston vastikään hyväksymiä jatkovientilupia AMV-kauppoihin liittyen.

– Ne ovat varaosia, Soini totesi.

Lue myös:

Soini torjuu Abbasin pyynnön: Palestiinan valtion tunnustaminen ei ole ajankohtaista

Patrian valmistama panssariajoneuvo Jemenin sodassa? – Ulkoministeriö norjalaislehden uutisesta: "Tietenkään se ei ole hyvä tieto"

Norjalaislehti: Suomalaiset AMV-vaunut mukana Jemenin sodassa