Herätys: Ylen laskuri näyttää kuntaverot, USA:n hallinto toimii taas, pakkasennätys meni uusiksi

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Kahdenkymmenen euron seteleitä.
Henrietta Hassinen / Yle

Paljonko maksaisit veroja naapurikunnassa?

Kauniainen jatkaa Suomen edullisimpana verottajana myös tänä vuonna monien edellisten vuosien tapaan. Veronmaksajain Keskusliiton selvityksessä pärjäsivät hyvin myös kolme muuta pääkaupunkiseudun kuntaa. Ylen laskurista voi heti aamulla tarkistaa, paljonko oma kuntasi perii veroja, sekä verrata tulosta lähikuntiin.

Ennakkoäänestys päättyy tänään

Tänään tiistaina on viimeinen mahdollisuus äänestää ennakkoon presidentinvaaleissa. Ennakkoon on äänestetty aktiivisemmin kuin edellisellä kerralla. Eilisiltaan mennessä 29,9 % äänioikeutetuista oli käynyt antamassa äänensä. Varsinainen vaalipäivä on tuleva sunnuntai.

Vaalivirkailija odotteli äänestäjiä tyhjien äänestyslipukkeiden kanssa.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Jääkö Sierilän vesivoimala tekemättä?

Kemijoki Oy suunnittelee uutta Sierilän vesivoimalaa Rovaniemelle. Yhtiön mukaan pitkään vireillä oleva hanke on kuitenkin uhattuna hallituksen uusiutuvan energian tukipaketin sääntöjen takia. Vesivoima on tarkoitus jättää tukien ulkopuolelle, koska hallituksen tulkinnan mukaan EU:n säännöt estävät tuen maksamisen. Kemijoki-yhtiössä asiasta on toinen näkemys.

Petäjäskoski
Petäjäskosken voimalaitos Rovaniemellä.Sauli Antikainen / Yle

Hallinnon hätärahoitus sinetöitiin Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa hallinto on jälleen toimintakykyinen kolmen päivän sulun jälkeen. Asialle saatiin vahvistus, kun presidentti Donald Trump allekirjoitti esityksen väliaikaisesta budjetista. Aiemmin edustajainhuone ja senaatti olivat hyväksyneet rahoitussuunnitelman. Nyt hallinnon rahahanat pysyvät auki helmikuun kahdeksanteen päivään saakka.

Kauppa ilman kassaa – tämäkin on nyt olemassa

Yhdysvaltojen Seattlessa on maailman ensimmäinen kauppa, jossa asiakkaan ei tarvitse puhua kenellekään tai jonottaa kassalla, edes itsepalvelukassalla. Amazonin työntekijät testasivat ja kehittivät Amazon Go -nimistä kauppaa yli vuoden ajan.

asiakkaalla kännykkä kädessä kaupassa
Amazonin kassattomassa kaupassa asioidaan mobiilisovelluksella, jonka QR-koodi skannataan kauppaan tullessa.Reuters

Kaupan idea perustuu infrapunakameroille ja vaakasensoreille.

Kirpeä pakkanen alkaa hellittää

Talven pakkasennätys meni rikki viime yönä Lapissa. Ylen meteorologi Matti Huutonen kertoo, että Muoniossa mittari näytti –34,6 astetta. Vielä aamulla pohjoisessa voi olla –30 astetta ja etelässäkin –20 astetta, mutta päivän aikana sää lauhtuu. Ensi yönä lännestä saapuu sadealue ja tuuli yltyy. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Sääkartta tiistaille 23. tammikuuta.
Yle