1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Turkki: Syyrian kurdit ampuvat turkkilaissotilaita amerikkalaisaseilla

Turkki vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan tukensa Syyrian kurditaistelijoille, Yhdysvallat puolestaan kehottaa Turkkia rajoittamaan hyökkäystään Pohjois-Syyrian kurdialueelle.

Turkkilaisjoukkoja ylittämässä Syyrian rajaa maanantaina. Kuva: Sedat Suna / EPA

Turkki vaatii Yhdysvaltoja lopettamaan tukensa kurdien YPG-joukoille Syyriassa. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tiedottaja sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että kurditaistelijat käyttävät amerikkalaisilta saamaansa aseistusta Turkkia vastaan.

Turkki on kiihdyttänyt hyökkäystään Syyrian puolella Afrinin alueella YPG-joukkoja vastaan. Turkki pitää YPG:tä terroristiryhmänä ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n sisarjärjestönä.

Syyrian kurdit ovat olleet tärkeä liittolainen Yhdysvalloille taistelussa ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan, mutta nyt Isis on Turkin mukaan lyöty, ja liittolaisuussuhde pitää purkaa:

– Emme voi sietää (Kurdistanin työväenpuolueen) PKK:n perustavan jonkinlaista valtiorakennetta Syyriaan, rajamme tuntumaan, sanoi Turkin presidentin tiedottaja Ibrahim Kalin.

Turkki aloitti Oliivinoksa-nimellä kulkevan maahyökkäyken Luoteis-Syyriassa, Turkin rajan läheisyydessä sijaitsevan Afrinin alueella lauantaina, Syyrian kapinallisen Vapaan Syyrian armeijan tukemana. Turkin tavoitteena on luoda Syyrian puolelle rajaa noin 30 kilometriä leveä suojakaista, jolta YPG:n joukot on työnnetty pois.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on ilmoittanut laajentavansa hyökkätystä Manbijiin, joka sijaitsee noin sata kilometriä Afrinista itään. Afrinissa taistelee kymmenisen tuhatta Turkin kanssa liittoutunutta syyrialaistaistelijaa ja kahdeksasta kymmeneen tuhatta kurditaistelijaa.

Alueella asuu lisäksi noin 800 000 siviiliä. Ainoa ulospääsyväylä Turkin armeijan, Turkkia tukevien syyrialaisjoukkojen ja Syyrian armeijan saartamasta Afrinista on kohti Aleppoa johtava tie, mutta YPG on sulkenut sen taisteluiden takia.

Turkki ilmoitti eilen illalla ensimmäisestä kaatuneesta turkkilaissotilaasta. Syyrian uhrilukua seuraava Syrian Observatory for Human Rights - järjestö arvioi, että ainakin 24 siviiliä, 19 Turkkia tukevaa kapinallista ja 26 kurditaistelijaa on kuollut taisteluissa.

Yhdysvalloilla vaikeita valintoja

Yhdysvalloille tilanne on vaikea, koska vastakkain on kaksi sen liittolaista: Nato-maa Turkki sekä YPG.

Yhdysvallat ilmoitti aiemmin tässä kuussa, että se auttaa Syyrian demokraattisia joukkoja – joista YPG on merkittävin osa – rakentamaan uudet, 30 000 sotilaan vahvuiset rajajoukot, estämään Isisin mahdollisen paluun menettämilleen alueille. Turkki vastustaa kiivaasti ajatusta hyvin aseistetuista kurdijoukoista sen omien kurdialueiden naapurissa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi neuvottelevansa Turkin ja muiden osapuolten kanssa mahdollisuudesta rakentaa rajalle turvallisuusvyöhyke.

Yhdysvallat tunnustaa Turkin oikeuden puolustautua terrorismia vastaan, mutta toivoo Turkin rajoittavan Afrinin operaatiotaan ja osoittavan "malttia".

Turkin hyökkäystä ja Syyrian pahenevaa humanitaarista kriisiä käsiteltiin YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantai-iltana, mutta turvallisuusneuvosto ei tuominnut tai vaatinut Turkkia lopettamaan operaatiotaan.

Syyrian hallitus sekä sitä tukeva Venäjä ovat tuominneet Turkin hyökkäysoperaation.