1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuukkeli lennähti nettiin Ylläksellä – näköislehdet yleisiä jo Lapissakin

Päätoimittaja Satu Rengon mukaan myös lehden täytyy nuorentua, kun uudet digisukupolvet ottavat vetovastuun yhteiskunnasta.

paikallislehdet
Kuukkelli-lehden päätoimittaja ja kustantaja Satu Renko.
Ylläksellä ilmestyvän Kuukkeli -lehden päätoimittaja ja kustantaja Satu Renko odottaa innolla lehden ensimmäistä nettiversiota.SR / Kuukkeli

Yhä useampi lappilainenkin lukee lehtensä netistä. Paperilehdelle vaihtoehtoisen verkkolehden tarjoavat asiakkailleen niin suuret kuin pienetkin kustantajat. Kolarissa Ylläksellä ilmestyvä alue- ja matkailulehti Kuukkeli julkaisee ensimmäisen digitaalisen numeronsa.

Kuukkelin kustantaja ja päätoimittaja Satu Renko sanoo näköislehteä ajan vaatimaksi tuotteeksi. Kun uudet digisukupolvet ottavat vetovastuun yhteiskunnasta ja toimijat nuorentuvat, niin hänen mukaansa myös lehden on heittäydyttävä siihen maailmaan.

Renko toivoo, että verkkolehti vetää ja sitoo tiukemmin myös nuoria Kuukkelin lukijoiksi, vanhoja väheksymättä.

Innokasta odotusta ja jännitystä

Kustantaja ja päätoimittaja Satu Renko sanoo ihan innoissaan odottavansa, mitä tästä ensimmäisestä digi-Kuukkelista sanotaan, kuinka se otetaan vastaan.

– Sen synnytysprosessi ei ollut mikään helppo tällaisessa pienessä yrityksessä. Kaikki piti uudistaa, tilaajarekisteristä lähtien. Vuosi siinä on mennyt. Toivottavasti se nyt lähtee rullaamaan.

Satu Renko sanoo jo edellisen kustantajan palveluksessa ja alaisena ruvenneensa hehkuttamaan Kuukkelin digitalisoimista. Mutta vasta yrityskaupan jälkeen, kun hänestä tuli lehden kustantaja, homma lähti tosissaan liikkeelle.

– Oli selvää, että teen sen heti. Nyt Kuukkelin ensimmäinen näköislehti on ilmestymässä. Toivottavasti tämä oli hyvä ratkaisu, kustantaja pohtii.

Digilehti on vaihtoehto

Alue- ja matkailulehti Kuukkeli on liki 30 vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa päälevikkialueellaan Länsi-Lapin kunnissa.

Nykyisin sitä kustantaa Luova-Media Oy. Lehden toimitus on Äkäslompolossa. Kuukkeli on ilmaisjakelulehti, mutta sillä on myös parituhatta tilaajaa kotimaassa ja muutamia ulkomaillakin. Lehden painos vaihtelee 12 000 - 18 000 kappaleen välillä.

– Uskon, että ainakin osa tilaajista siirtyy digitaaliseen lehteen​, kun se mahdollisuus nyt tulee​. Paljon on kyselty, Satu Renko sanoo.

Vaikka digilehdet ovat tulleet jäädäkseen, niin hän uskoo, että paperilehti säilyttää suosionsa.

– Itse tilaisin kaikki lehdet paperina, jos vain Posti ne tänne siedettävään aikaan toisi. Mutta kun ei tuo, niin pitää netistäkin lukea.

Matkailuasiaa ja uutisia

Kuukkeli on vahvasti Ylläksen alueelle profiloituva matkailulehti, mutta se on myös alueellinen uutislehti. Se ilmestyy vuoden aikana 19 kertaa ja aina perjantaisin.

– Katsomme maailmaa tänne tulevan lomalaisen näkökulmasta, miten hän löytää täältä erilaisia asioita ja täällä selviytyy. Tietysti avaamme myös paikallista kulttuuria, vanhaa ja nykyistä, Satu Renko kuvailee.

Hänen mukaansa lehti palvelee myös Ylläksen alueen lukuisia vapaa-ajan asukkaita, joita normaalit paikallisuutiset kiinnostavat.

Korjattu klo 12:44 Kuukkelin ikä 40:stä liki 30:een.

Lue seuraavaksi