Älykäs sähkö toimii kuin kotiapulainen

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo, että sähkön älykkyys helpottaa jokapäiväistä elämää ja tekee kodeista myös turvallisempia.

sähkö
Ylen aamu-tv: Mitä on älykäs sähkö?
Ylen aamu-tv: Mitä on älykäs sähkö?

Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen toimitusjohtajan Timo Kekkosen mukaan kodin sähköjärjestelmät hoitavat tulevaisuudessa asioita asukkaan puolesta.

– Älykäs sähköjärjestelmä oppii, kerää tietoja ja hyödyntää näitä tietoja, Kekkonen sanoo.

Näin tapamme tulevat tutuiksi ja järjestelmä voi ennakoida tarpeitamme.

Uusilla järjestelmillä on mahdollista parantaa asumisen mukavuutta ja saada myös säästöjä energiankulutukseen.

Tähän asti kodeista on löytynyt yleisimmin järjestelmiä, joilla on voitu esimerkiksi kännykän avulla seurata sähkön hintaa ja kodin energiankulutusta. Älykäs sähkö toimii siten, että asukkaan ei itse tarvitse juurikaan asioihin puuttua.

– Pyritään siihen, että sähköjärjestelmä toimii älykkäänä kokonaisuutena ja ohjaa toimintoja. Kuluttajan ei siis välttämättä tarvitse tehdä itse juurikaan mitään, Kekkonen sanoo.

Esimerkiksi älytalojen odotetaan yleistyvän. Rakennuksessa olevat älykkäät laitteet lisäävät asumisen mukavuutta ja tekevät kodista turvallisemman. Älykäs sähkö voi muun muassa auttaa siinä, ettei ikäihmisillä jäisi sähköt tai levyt päälle.