Näin HSL:n joukkoliikenne muuttuu: Katso vaikuttavatko muutokset sinun arkeesi

Kiistelty bussilinja 71 saattaa sittenkin säilyä nykyisellään. Helsingin seudun liikenteen eli HSL:n hallitus on päättänyt tänään tiistaina uudesta liikennöintisuunnitelmasta.

Helsingin seudun liikenne (HSL)
Metrokyltti
Henrietta Hassinen / Yle

HSL:n joukkoliikenteeseen tulee muutoksia kesäkuun puolivälistä alkaen. HSL:n hallitus on päättänyt uudesta liikennöintisuunnitelmasta tänään tiistaina, kertoo HSL. Uusi suunnitelma on voimassa siihen saakka, kunnes vuoden 2019 kesäliikennekausi alkaa.

Merkittävimmät linjamuutokset HSL:n joukkoliikenteessä tapahtuvat Otaniemen ja Tapiolan välillä kulkevassa bussiliikenteessä, Pasilan tason poikittaisliikenteessä, Herttoniemen alueen linjastossa ja kasvavilla asuinalueilla koko HSL:n seudulla.

Espoossa Otaniemen ja Tapiolan välinen bussiyhteys Tekniikantien ja Tapiolantien kautta poistuu Kehä ykkösen tunneloinnin myötä. Tämä aiheuttaa muutoksia myös kesäliikenteeseen linjojen 113, 550, 551, 551N ja 555 reitteihin. Uusi linja 101 alkaa palvelemaan yhteyksiä Hanasaareen Tapiolan ja Lauttasaaren suunnista. Viikonloppuisin samalla suunnalla ajaneen linjan 115 A-reitti poistuu.

Helsingissä linjojen 50 ja 59 päätepysäkki siirtyy syysliikenteen alkaessa Herttoniememestä Kalasatamaan. Samalla linjat 58 ja 551 siirtyvät uusille reiteille, jotka vastaavat tulevia runkolinjoja 500 ja 510. Linjan 551 reitti pitenee Pasilasta Herttoniemeen.

Herttonimemessä liityntälinjojen 80, 82 ja 83 vuorovälit tihenevät syksyllä. Linja 80 päätepysäkki siirtyy Roihupellon teollisuusalueelta Itäkeskukseen.

Useiden kasvavien asuinalueiden yhteyksiä parannetaan HSL:n mukaan.

Helsingissä linjan 43 reittiä pidennetään Hakuninmaalta Kuninkaantammeen kesäliikenteen alkaessa. Syksyllä käynnistyy uusi yölinja 87N, joka kulkee Kruunuvuorenrantaan.

Espoossa Painiityn yhteydet linjalla 203 tihenevät, kun syysliikenne alkaa. Perusmäestä ja Niipperistä perustetaan uusi liityntälinja 437 Martinlaakson asemalle.

Vantaalla lisätään linjan 434 tarjontaa Kivistön aseman ja Keimolanmäen välillä syksystä alkaen.

Sipoossa Pähkinälehdon yhteydet lisääntyvät, kun linjan 841 reitti pitenee Söderkullasta Hangelbyn suuntaan kesällä.

Eteläisen Helsingin sisäisiä ja poikittaisia yhteyksiä parannetaan syksyllä linjojen 17 ja 21 reittimuutoksilla. Linjan 17 reitti muuttuu välille Kallio-Kruununhaka-Kauppatori-Eiranranta. Linja 21:n uusi reitti kulkee Viisikulman kautta Eiraan. Linja 21 tarjoaa myös yhteyden Ruoholahden ja Lauttasaaren välille.

HSL suunnitteli myös siirtävänsä** linjan 71 reittiä,** mutta päätöstä tämän linjan tulevaisuudesta ei tehty tänään hallituksen kokouksessa. Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

Hallituksen esityslistalla linjan 71 reittiä suunniteltiin siirrettäväksi kulkemaan Kalasataman kautta. Linjan 71 muutosaikeista oli tullut runsaasti palautetta asiakkailta.

Paikallisjunaliikenteessä muutokset koskevat I-, P- ja K-junia. Niiden kymmenen minuutin välein kulkeva liikenne jatkuu syksystä lähtien arkisin ja lauantaisin kello 20.30 asti.

Raitioliikenteen reitteihin ei ole suunnitteilla muutoksia, mutta linjan 1 liikennöintiaika pitenee iltaisin kello yhdeksään saakka. Työmaat kuitenkin aiheuttavat liikenteeseen poikkeusjärjestelyjä keväällä, kesällä ja syksyllä.