Voimakas maanjäristys Alaskan etelärannikolla – tsunamivaroitus peruttu

Alaskan etelärannikolla tapahtunut voimakas maanjäristys ei ole aiheuttanut vahinkoja ja tsunamivaroitus on peruttu.

maanjäristykset
Alaskan kartta

Alaskan etelärannikolla, Kodiakin saaren edustalla tapahtui erittäin voimakas maanjäristys Suomen aikaa tiistaina puolilta päivin, jolloin Alaskassa oli keskiyö, kello 01.30. Järistyksen voimakkuus oli 7,9 momenttimagnitudia. Uutistoimistojen ensitietojen mukaan järistys tapahtui noin kymmenen kilometrin syvyydessä, mutta Yhdysvaltain tsunamivaroituskeskus täsmensi myöhemmin keskuksen syvyyden n. 20 kilometriin. Järistyksen keskus oli noin 250 kilometriä Kodiakin saaresta kaakkoon.

Yhdysvaltain Geologian tutkimuslaitos antoi Alaskan etelärannikolle sekä Kanadan että Yhdysvaltain länsirannikolle tsunamivaroituksen ja kehotti asukkaita siirtymään rannikolta sisämaahan. Kehotusta noudatettiin jopa San Franciscossa asti.

Nelisen tuntia varoituksen jälkeen viranomaiset peruivat varoituksen. Alaskan eteläosan rannikolle on yltämässä muutaman kymmenen senttimetrin korkuinen aalto.

Kodiakin saarella on asukkaita n. 6000. Uutiskanava CNN:n tavoittaman paikallisen asukkaan mukaan järistys tuntui kestäneen runsaan minuutin.

Alaskan rannikolla, Anchoragen kaupungissa järistys tuntui myös pitkältä, mutta sen voimakkuus oli hitaampaa. Kaupungin asukas kertoi CNN:lle, että vavahtelu ei pudottanut esimerkiksi tavaroita pöydiltä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP