"Selviytyneet soturisiskot" näyttivät voimansa – jo yli 120 voimistelijaa todistanut USA:n voimistelujoukkueen lääkäriä vastaan

Yhdysvaltalaisvoimistelijoiden seksuaalisesta ahdistelusta syytetyn lääkärin oikeudenkäynnissä yhä useammat tytöt ja naiset ovat kertoneet kammottavista kokemuksistaan.

seksuaalinen häirintä
Uutisvideot: "Selviytyneet soturisiskot" näyttivät voimansa – jo yli 120 voimistelijaa todistanut USA:n voimistelujoukkueen lääkäriä vastaan
Uutisvideot: "Selviytyneet soturisiskot" näyttivät voimansa – jo yli 120 voimistelijaa todistanut USA:n voimistelujoukkueen lääkäriä vastaan

Yhdysvalloissa on meneillään toista viikkoa jatkunut oikeudenkäynti, jossa ei näy loppua halukkaille todistajille eikä tapauksen käsittelylle.

Syytetyn penkillä istuu Yhdysvaltojen voimistelujoukkueen lääkäri Larry Nassar, jota syytetään vuosien ajan jatkuneesta seksuaalisesta ahdistelusta. Jo yli 120 tyttöä tai naista on kivunnut todistajanaitioon kertomaan kokemuksistaan Nassarin terveystarkastuksissa.

Puheenvuoroja piti aluksi olla alle 90, mutta ahdistelusyytöksensä haluaa kertoa jo yli 140 tyttöä ja naista. Uhreja arvellaan olevan jopa 160.

Maanantaina Nassarin kohtasi michiganilaisessa oikeussalissa yksi tämän tiettävästi viimeisimmistä ja nuorimmista uhreista.

– En ole eläessäni halunnut vihata ketään, mutta vihani sinua kohtaan on hillitön, sanoi 15-vuotias Emma Ann Miller uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Nassarin uhrit ovat kertoneet olleensa tapahtumien aikaan eri ikäisiä. Millerin mukaan ahdistelu alkoi viisi vuotta sitten hänen ollessaan 10-vuotias.

– Sinä tuskin puhut enää yhdellekään naiselle ellei hänellä ole kädessään asetta, sähköruoskaa ja pamppua. Ja se on hyvä asia, teinityttö jatkoi.

Syytetty myöntää ahdistelun

Entinen voimistelujoukkueen lääkäri Nassar myönsi jo lokakuussa ahdistelleensa voimistelijoita seksuaalisesti.

Hänet on tuomittu lapsipornografiarikoksista 60 vuodeksi vankeuteen.

Ahdistelutapauksessa syyttäjät vaativat Nassarille jopa 40–125 vuoteen vankeutta. Hänen arvellaan kuitenkin saavan 25–40 vuoden mittaisen tuomion.

Tuomari Rosemarie Aquilina on suhtautunut hyväksyvästi todistajien kasvavaan määrään. Aquilina on tukenut naisia ja tyttöjä monisanaisesti kutsumalla heitä armeijaksi ja sallimalla esimerkiksi taputtamisen oikeussalissa.

– Te olette selviytyneitä soturisiskoja, ja te olette käyneet läpi uskomattomia asioista saadaksenne ihmiset kuuntelemaan teitä, sanoi Aquilina oikeudessa maanantaina, ahdistelusyytösten käsittelyn jatkuttua viidettä päivää.

Vyyhti Nassarin ympärillä alkoi purkautua vuonna 2016, kun miehen ahdistelemaksi vuosia aiemmin joutunut voimistelija otti yhteyttä laajan reportaasin voimistelijoiden seksuaalisesta ahdistelusta julkaisseeseen Indianapolis Star -lehteen (siirryt toiseen palveluun).

Uhrien joukossa maajoukkueen tähtimitalisteja

Myös useat Yhdysvaltojen joukkuevoimistelun tähdet ovat kertoneet joutuneensa joukkueen lääkärinä toimineen Nassarin uhreiksi.

Seksuaalista hyväksikäyttöä on tapahtunut muun muassa leireillä ja kansainvälisten kilpailujen aikana.

Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) ahdistelusyytökset sisältävät seksuaalista koskettelua terveystarkastuksissa. Kovemmat syytökset liittyvät huumaamiseen ja seksuaalisiin tekoihin.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen Lontoon 2012 olympialaisten voittoisaan viisikkoon kuuluneet kultamitalistit Aly Raisman ja Jordyn Wieber ovat todistaneet avoimesti Nassaria vastaan.

Myös kuuluisan viisikon kaksi muuta jäsentä Gabby Douglas ja McKayla Maroney sekä voimistelun Rion 2016 olympialaisten supertähti Simone Biles ovat aiemmin esittäneet syytöksiä Nassaria kohtaan.

– Unelmani on, että jonain päivänä kaikki tietävät mitä tarkoittaa "minä myös", mutta samalla heillä on mahdollisuus suojella itseään sellaisilta saalistajilta kuten Larry, sanoi Raisman oikeudessa viime perjantaina.

Raisman viittasi sanoillaan viime vuonna alkaneeseen Me too -kampanjaan, jossa naiset ympäri maapallon ovat halunneet kiinnittää huomiota seksuaaliseen häirintään. Kampanjan taustalla ovat elokuvatuottaja Harvey Weinsteinia kohtaan esitetyt ahdistelusyytökset.

Aly Raisman arvosteli oikeudessa myös järjestelmää, joka hänen mukaansa salli ahdistelujen tapahtumisen. Hänen mukaansa historia tulee toistamaan itseään, jos järjestelmää ei muuteta.

Nassar työskenteli epäiltyjen tapahtumien aikaan Michiganin osavaltionyliopistossa ja Yhdysvaltojen voimisteluliitossa, jotka valmentavat Yhdysvaltojen olympiaurheilijoita.

Lisää liiton johtoa eronnut

Useat urheilijat ja entiset urheilijat ovatkin syyttäneet Yhdysvaltojen voimisteluliittoa siitä, ettei se ollut ottanut heidän väitteitään ahdistelusta vakavasti.

Naisten mukaan liiton johto oli pyrkinyt painamaan villaisella syytöksiä välttääkseen huonoa julkisuutta.

Maanantaina voimisteluliiton hallituksessa tapahtuikin muutoksia: liitto tiedotti puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja rahastonhoitajan jättäneen paikkansa. Voimisteluliiton toiminnanjohtaja Kerry Perry ilmoitti, että muutokset olivat tarpeen, jotta liitto voisi mennä eteenpäin. Aiemmin saman kohun vuoksi on jo eronnut liiton toiminnanjohtaja Steve Penny.

Edelleen muun muassa entistä olympiavoimistelijaa Maroneyta edustava lakimies John Manly kritisoi johdon vaihdon olevan liian vähäinen toimi. Hänestä liittovaltion tulisi ottaa vastuu siitä, ettei urheilijoita varoitettu Nassarin toiminnasta.

– Kunnes niin tapahtuu, johdon vaihtaminen on vain suhdetoimintaa uppoavan laivan pelastamiseksi.

Lähteet: Reuters, AP