Hyppää sisältöön

Museojäänmurtaja Tarmon kaikki esineet on nyt kuvattu, kunnostettu ja luetteloitu

Museojäänmurtaja Tarmo kunnostettiin Suomenlinnan telakalla viime talvena. Nyt on saatu valmiiksi myös esineistön luettelointi.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Museojäänmurtaja Tarmon mittavat korjaustyöt on saatu valmiiksi.

Laiva kunnostettiin kauttaaltaan viime talvena. Nyt myös Tarmon esineistö ja arkistomateriaalit on luetteloitu. Suomen merimuseon Tarmo-aineistot on ladattu verkon Finna-palveluun kaikkien tutkittaviksi.

Vuoden aikana konservoitiin ja valokuvattiin 2300 esinettä. Arkistomateriaalia, kuten päiväkirjoja, työhakemuksia ja kuulustelumuistiinpanoja luetteloitiin 630 kappaletta. Ne kertovat välähdyksiä jäänmurtajan arjesta, esimerkiksi siitä, keitä jäänmurtajalla työskenteli ja mitä aluksella syötiin.

Tarmon esineistöön lukeutui työkaluja, työvaatteita, muita tekstiilejä, astioita ja lääkintävälineitä. Myös hyttien kiinteät huonekalut luetteloitiin.

Hytteihin ei ole juurikaan jäänyt miehistön henkilökohtaisia tavaroita. Huonekaluista löytyi kuitenkin muutamia "Ohi on" -merkintöjä, jotka viittaavat aluksen jäänmurtouran loppuvaiheisiin.

Suurin osa arkistopapereista ja esineistä säilytetään yleisöltä piilossa, mutta Tarmon näyttelyhyttien tavarat palautetaan alukselle museovieraiden nähtäväksi.

Suomen merenkulkuhistorian kansallisaarteisiin kuuluvan aluksen mittava korjaus juhlisti osaltaan Suomen satavuotisjuhlavuotta.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Seuraavana vuorossa Kemi

Suomen merimuseosta kerrotaan, että seuraavaksi entisöitävien listalla on majakkalaiva Kemi. Kemi oli vuodesta 1960 lähtien Suomen ainoa toimiva majakkalaiva. Myös se halutaan avata yleisölle Kotkassa.

Johtaja Tiina Mertanen ei vielä lupaa aikataulua, jolla Kemin entisöintiin ryhdytään. Tarmonkin entisöinti otti aikaa.

— Rahoituksen tarpeesta Tarmon suhteen ryhdyttiin puhumaan jo kymmenen vuotta sitten, Mertanen muistuttaa.

Majakkalaiva Kemi on Tarmon tapaan laiturissa Merikeskus Vellamon edustalla Kotkan Kantasatamassa. Yleisölle se on ollut viimeksi avoinna sen ollessa vielä merimuseon laiturissa Hylkysaaressa.