Kuopiolaisen valokuvataiteilijan idea levisi Piilaaksoon – "Välillä tuli mieleen epäilys, onko maailma vielä valmis"

Valokuvataiteilija Nanna Hännisen kehittämällä metodilla pyritään ratkaisemaan yritysmaailman ongelmia.

Kuva: Matti Myller / Yle

Kuopiolainen valokuvataiteilija Nanna Hänninen on kehittänyt metodin, jolla pyritään ratkaisemaan erilaisia yrityksien ongelmia valokuvan avulla. Neemo-menetelmää pilotoidaan Piilaaksossa Yhdysvalloissa ensi kuussa.

– Siellä tapahtuu teknologista kehitystä ja pöhinää, joskin Roviosta tunnettu Peter Vesterbacka neuvoi menemään Kiinaan, Hänninen naurahtaa.

Nanna Hänninen lähtee Yhdysvaltoihin helmikuussa. Kuva: Matti Myller / Yle

Pilottimatkan yhteydessä Hänninen osallistuu myös StartUp Grind -konferenssiin San Franciscossa.

Hänninen kertoo saaneensa idean metodiin viisi vuotta sitten miettiessään, miten yrityksiä voi kehittää taiteen keinoin.

– Maailmalla puhuttiin tuolloin Arts and business -metodiikasta.

Hänninen hakeutui jo aikaisessa vaiheessa Kuopio Innovationin yrityshautomoon kehittämään ideaansa eteenpäin. Perustamaansa osakeyhtiöön Hänninen sai mukaan mediayhtiö Susamurun entisen toimitusjohtajan Kari Voutilan.

– Välillä mieleen tuli epäilys, onko maailma vielä valmis ja onko metodi liian vaikea, Hänninen tunnustaa.

Valokuvan avulla voi käsitellä vaikeita aiheita

Idea perustuu työpajoihin, joissa käydään ensimmäisenä läpi Hännisen omaa taidetta.

– Mitkä vain kuvat herkistävät ihmisiä, kun niiden takana on tarina, sanoo Hänninen.

Kuvia näyttäessään hän kertoo omasta elämästään ja siitä, mitä on ajatellut ottaessaan valokuvaa. Esimerkkinä tilanteesta Hänninen kertoo kuvasta, jonka hän on ottanut hammastikuista. Teoksen nimi on “Keep Under Control I”. Valokuvassa on monta sataa hammastikkua kahdessa rivissä. Kun Hänninen esittelee valokuvaa työpajassa, hän kertoo samalla, mitä hän on yrittänyt itse kontrolloida elämänsä aikana.

Neemo-menetelmässä käydään läpi Nanna Hännisen valokuvia työpajoissa. Kuva: Matti Myller / Yle

Kuvaesityksen jälkeen Nanna Hänninen laittaa työpajan jäsenet kuvaamaan itse.

– Kaikki ovat yleensä innoissaan tehtävästä, Hänninen kuvaa työpajan tunnelmaa.

Tässä kuvassa minun mielestä minun haasteet näkyvät tällä tavalla.

Nanna Hänninen

Tehtävät ovat älyllisesti haastavia, mutta helppoja toteuttaa. Yrityksen ongelma saattaa olla iso kokonaisuus, jota lähdetään ratkaisemaan pala kerrallaan. Pitämissään työpajoissa Hänninen huomannut, että ihmiset haluavat ratkaista ongelmia. Sen lisäksi kuvien kautta voi olla helpompi käsitellä vaikeita asioita. Tilanteessa ei tarvitse puhua suoraan itsestään.

– Tässä kuvassa minun mielestä minun haasteet näkyvät tällä tavalla, Hänninen selventää ajattelua.

Ydintiimiä koulutetaan parhaillaan

Kuvien ottamisen lisäksi Hänninen antaa työpajan jäsenille kirjallisia tehtäviä. Metodi on suunnattu yrityksien johtoryhmille, jotka voivat jalkauttaa tapaa työntekijöille. Menetelmää voi hyödyntää esimerkiksi siinä vaiheessa, kun halutaan syventää työntekijöiden ymmärrystä yrityksen strategiasta.

Mitkä vain kuvat herkistävät ihmisiä, kun niiden takana on tarina.

Nanna Hänninen

Nanna Hännisen kehittämän menetelmän mukaisia työpajoja on testattu puolentoista vuoden ajan julkisessa hallinnossa ja yrityksissä. Tavoitteena on, että Neemo-valmentajat tunnetaan Yhdysvalloissa ja EU:n alueella kolmen vuoden kuluessa.

Ydintiimin koulutus alkoi viime viikolla. Valmentajat saavat Neemo-menetelmän käyttöönsä lisenssisopimuksella. Työn tueksi ollaan kehittämässä myös mobiiliapplikaatiota.