Joukko metsänomistajia hyökkää miljoonalaskua vastaan – eroavat protestina Metsäliitosta: "Tuli lopullisesti mitta täyteen"

Osuuskunta Metsäliitto perii lähes 500 metsänomistajalta oikeudenkäyntikuluja yhteensä miljoona euroa. Stora Enso ja UPM luopuivat omista kuluveloituksistaan metsänomistajia kohtaan.

metsänomistajat
Metsäkone talvisessa havumetsässä.
Vuosientakaisista puukaupoista riidelllään edelleen.Juha Korhonen / Yle

Lukuisat Metsäliiton jäsenet ovat jo eronneet tai aikovat erota osuuskunnan jäsenyydestä protestina sille, että Metsäliitto laskuttaa vuosia käydyn ns. puukartellijutun oikeudenkäyntikulut hävinneeltä osapuolelta eli 486:lta yksityiseltä metsänomistajalta. Laskua kertyy yhteensä noin miljoona euroa, eli yhtä metsänomistajaa kohden 2 160 euroa.

– Irtisanoin jäsenyyteni 4. tammikuuta, kun minulle tuli lopullisesti mitta täyteen. Tiedän, että moni jäsen on minun laillani jo eronnut jäsenyydestä tai on eroamassa, sanoo Nokialla asuva Tapio Rasi.

Rasin perhetilalla on takana 70 vuotta Metsäliiton jäsenyyttä. Tapio Rasin isä liittyi osuuskuntaan sotien jälkeen 1947.

– Meidän tilan jäsenyys katkesi tähän savottaan. Minun oikeustajuuni ei istu, että metsänomistajien oma firma (osuuskunta Metsäliitto) käy oikeutta metsänomistajia vastaan ja vieläpä metsänomistajien rahoilla, Rasi puuskahtaa.

Rasin mukaan varsinaista laskua ei ole vielä tullut, lähinnä vain tietoa summasta ja taustoista.

Rasin mielestä olisi kohtuulllista, jos Metsäliitto tulisi oikeudenkäyntikuluissa vastaan antamalla ne anteeksi, kuten tekivät UPM-Kymmene ja Stora Enso. Niiden ehto laskujen (yht. 7 507 euroa/kantaja) repimiselle oli, että käräjäoikeuden syksyisestä päätöksestä ei valiteta hovioikeuteen. Siihen oikeudessa hävinneet metsänomistajat sitoutuivat vajaat pari viikkoa sitten.

Ei jäsenkatoa

Metsäliitolla ei ole laskujen unohtamiseen mitään velvollisuutta.

– Metsäliitto on katsonut vahingonkorvausvaatimukset perusteettomiksi, ja sen mukaisesti olemme vaatineet kantajia korvaamaan oikeudenkäyntikulut. Käräjäoikeus on vahvistanut Metsäliiton oikeuden kulujen korvaukseen, ja vaadimme sen mukaisesti korvausta kantajilta, kertoo Metsä Groupin lakiasiainjohtaja Miika Arola.

Arolan mukaan yksittäisiä kyselyitä oikeudenkäyntikuluista on tullut, mutta suurempaa vaikutusta jäsenmäärään ei ole havaittu.

PR-mahdollisuus

Tapio Rasi ihmettelee, eikö Metsäliittoa kiinnosta heidän oma maineensa.

– Summa ei ole iso raha Metsäliitolle, mutta monelle tavalliselle metsänomistajalle se on, Rasi sanoo.

Rasi kertoo olleensa mukana Suuri savotta -kanneryhmässä alusta asti eli vuodesta 2011 lähtien.

– Vuosien oikeudenkäynnit ovat rassanneet aika lailla ja pudotuspeliähän ne ovat olleet. Moni metsänomistaja on ehtinyt kuolla sinä aikana.

Suuri savotta -ryhmän puuhamies Reijo Lahtonen kertoo myös kuulleensa jopa kymmenistä protestieroista.

– Moni on sanonut nyt tietävänsä, mille yhtiölle ei tämän jälkeen ainakaan myy puuta, Lahtonen kuvaa tunnelmia.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus