1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Ensikertalainen pääsi näyttelemään idolinsa kanssa – Ella Jäppinen muuttuu elokuvassa supertytöksi

Supermarsusta odotetaan seuraavaa kotimaisen elokuvan suurmenestystä. Pääosassa nähdään ensimmäisen elokuvaroolinsa tekevä lahtelainen Ella Jäppinen.

Elokuvat
Ella Jäppinen.
Supermarsu-elokuvassa Ella Jäppisen esittämä Emilia lentää Lahden suurmäen yllä marsutaksilla.Mika Moksu / Yle

Ella Jäppinen on tavattoman innoissaan, eikä ihme, sillä harva 13-vuotias pääsee ensimmäisenä elokuvaroolinaan esittämään pääosaa Suomen eturivin näyttelijöiden rinnalla.

– Emilia saa tietää saavansa oman lemmikin. Eläinkaupasta löytyy ihana marsu, joka kuitenkin puree sitä sormesta. Elokuvassa on koko ajan vauhti päällä, kertoo näyttelijä elokuvan alusta.

Marsunpureman ansiosta Emilia pääsee marsutaksin kyytiin ja pääsee tapaamaan Lahden Suurmäen alla asuvaan jättiläismarsua.

Tapahtumat johtavat siihen, että Emilia pystyy halutessaan muuntautumaan Supermarsuksi, jonka supervoimilla hän pystyy lentämään ja ratkomaan ongelmia. Uudet kyvyt tuovat mukanaan myös haasteita.

Elokuvassa on koko ajan vauhti päällä.

– Emilia saa kuulla, että hänen täytyy pelastaa Itämeren silakat ja ystävyys parhaan kaverin kanssa, selittää Ella rooliaan.

Perjantaina ensi-iltaan tuleva Supermarsu pohjautuu Paula Norosen Finlandia Junior -ehdokaskirjaan Emilian päiväkirja _– _Supermarsu pelastaa silakat.

– Sen verran uskaltaa kertoa, että elokuvassa on onnellinen loppu, paljastaa Ella.

Koekuvaukset veivät tähtien seuraan

Ella on harrastanut teatteria lahtelaisessa Timotei-teatterissa ja ollut mukana myös Lahden kaupunginteatterin näytelmässä. Supermarsuun hän päätyi koekuvauksien kautta.

– Sähköpostissa tuli muutama viikko etukäteen tekstejä, joita piti lukea kameralle ja sitten piti ottaa itsestä kuvia, muistelee Ella.

Nuorelle näyttelijänalulle oli melkoinen kokemus päästä työskentelemään Suomen eturivin näyttelijöiden kanssa. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Essi Hellèn, Jukka Rasila ja Esko Salminen.

– Eka kerta, kun Essi tuli sinne, niin mä olin, että mä näin sut viimeksi telkkarissa, naurahtaa Ella.

– Oli hienoa seurata ammattilaisten työskentelyä. Siinä sai samalla arvokasta oppia siitä, miten he eläytyvät ja ovat kameran edessä.

Uusi teknologia teetti lisätöitä

Supermarsu on siitä erikoinen elokuva, että sen tekemisessä käytettiin poikkeuksellista tuotantotekniikkaa, jossa yhdistetään perinteistä elokuvakerrontaa ja animaatiota. Vastaavaa ei ole tehty Suomessa tässä mittakaavassa aiemmin.

– Oli aika hassua, että vaikka kuvaukset oli ohi, niin silti käytiin tekemässä kaikenlaisia jälkiäänityksiä. Kerrankin jouduin huohottamaan minuuttitolkulla, muistelee Ella.

Supermarsu-kirjasta syntyi elokuva.
Supermarsu-kirjojen lisäksi Paula Noronen on kirjoittanut etsiväsarjaa lapsille.Nella Nuora / Yle

Myös oman äänen kuuleminen kuulokkeista oli melkoinen yllätys.

– Se oli tosi hämmentävää ekalla kerralla, kun äänitettiin. Ajattelin, että tältäkö minä kuulostan, kun täällä höpötän. Jännittää vielä sekin, miltä se näyttää, kun en ole vielä nähnyt leffaa valkokankaalla.

Jatko-osia, kiitos!

Ella ihastui elokuvan tekemiseen ja näyttelemiseen niin, että toivoo Supermarsu-elokuvalle jatko-osia.

– Oikein harmitti, kun kuvaukset loppuivat, sitä toivoi koko ajan, että voi kun olisi vielä jotain kuvattavaa, huokaa Ella.

Oli hienoa seurata ammattilaisten työskentelyä.

Näyttelijän ura kiinnostaa ihan tosimielelläkin, mutta Ella ei vielä ole valmis lyömään tulevaisuuden suunnitelmia lukkoon.

– On pari muutakin ammattia, jotka kiinnostavat. Näyttelijän työ on tosin tällä hetkellä aika pinnalla.

Ensi-iltaviikolla nuorella näyttelijällä on vientiä, kun elokuvan media- ja markkinointitilaisuudet vievät Ellaa ympäri maata. Lauantaina on jännittävä päivä, kun Ella nousee lavalle Lahden Pikkuteatterissa. Ella esittää pääroolia Timo Parvelan kirjoittamassa näytelmässä Ella ja kaverit teatterissa, jota Lahden Nuorisoteatteri esittää.