"Ahneus sokaisee ihmisen" – Rikosoikeuden professorit varoittavat sote-korruptiosta

Miljardien eurojen vuosittainen yksityistämispotti ja kokematon virkakoneisto ovat riskialtis yhdistelmä, oikeusoppineet sanovat.

korruptio
Grafiikka
Matti Tolvanen, Terttu Utriainen ja Jussi TapaniYle Uutisgrafiikka

Sote-uudistus aiheuttaa päänsärkyä nyt myös rikosoikeuden professoreille.

Uudet sote-rakenteet ja uudet sote-rahan jakamisen mallit ovat yhä suuria kysymysmerkkejä.

Juuri nyt näyttää siltä, että soten vuosittainen yksityistämispotti on ensi alkuun noin kuusi miljardia euroa – kolmannes kaikista Suomen sote-menoista. Sote-rahaa jakava virkamieskoneisto on vasta rakenteilla.

Isot rahat ja hutera virkakoneisto – huono yhdistelmä

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani huokaa syvään. Ihminen on ihminen, vaikka voissa paistaisi.

– Aina kun jaossa on paljon rahaa, väärinkäytöksetkin ovat mahdollisia. Ahneus sokaisee ihmisen nopeasti. Me olemme epätäydellisiä, vaikka kuinka ylevästi yritämme elää.

Lapin yliopiston rikosoikeuden professori emerita Terttu Utriainen puolestaan sanoo, että edessämme on juuri nyt klassinen suuren puhalluksen paikka – jos sellainen on tullakseen.

– Suuriin yhteiskunnan rakenteellisiin muutoksiin sisältyy aina korruption vaara. On syytä olla erityisen tarkkana siinä liitoskohdassa, jossa suuret rahat, yksityinen liiketoiminta ja julkinen päätöksenteko kohtaavat, Utriainen pohtii.

Korruptioriskin pesäkkeet etsivät vielä paikkaansa

Sote-korruptiolle alttiit vaaran paikat ovat vasta tekeytymässä. Maakuntien virkanimitykset, palvelutuottajapäätökset, pyöröovet julkisen ja yksityisen sektorin välissä.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen tietää kollegojensa tavoin ihmisestä yhtä ja toista.

– Yksityinen sektori haluaa tästä kakusta tietysti itselleen mahdollisimman ison siivun. Siinä on riski, että rahanjakoon pyritään vaikuttamaan epäasiallisella tavalla.

Ministeriöiden ja lobbausfirmojen välillä nykyisin hyrräävistä pyöröovista saattaa tulla tuttu näky myös maakunnissa.

– On kuviteltavissa, että julkiselta puolelta eli maakunnista virtaa väkeä ja tietoa yritysmaailmaan. Esimerkiksi verotuksessa näin on käynyt jo ajat sitten, Tolvanen kertoo.

– Ongelmana ovat tietysti salassapitokysymykset, virkasalaisuuksien turvaaminen. Sotessa, jos missä, tieto on valtaa – ja rahaa.

Sote-kone läpivalaisuun jo perustuksia valettaessa

Paljon on kuitenkin vielä tehtävissä, professorit lohduttavat. Kaiken a ja o on korruptiopesäkkeiden syntymisen estäminen jo sote-koneiston suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa.

– Jopa jokaisella omakotityömaalla on perustuksien valamisesta asti tarkka ja tiukka työmaavalvonta. Sote kaipaa nyt samanlaista valvontaa, kunnollisia kontrollimekanismeja jo rakennusvaiheessa sen prosessiin sisään, Terttu Utriainen sanoo.

Uhkakuvista huolimatta professorit eivät suostu vaipumaan epätoivon valtaan.

– Sekin riski on olemassa, että näemme vielä suuren sote-korruptio-oikeudenkäyntien aallon. Tilaisuus tekee varkaan. Sitä tilaisuutta ei nyt vain saa kenellekään tuputtaa, Matti Tolvanen muistuttaa ja jatkaa:

– On siis varauduttava pahimpaan. Nyt pitää toimia. Maailmanloppu on estettävissä.

Lue lisää teemaan liittyen:

Asiantuntijat varoittavat kaaoksesta: Soten uudet tietojärjestelmät yhä liian hataralla pohjalla

Lobbarit ovat usein poliitikkojen kavereita – Suomessa poliitikkoihin yrittävät usein vaikuttaa heidän entiset työkaverinsa (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomien analyysi heinäkuulta 2017, maksullinen sisältö)

Analyysi: Näin asiakassetelistä veivattiin kulisseissa uusin sote-umpisolmu, eikä virkamiehilläkään ihan putkeen ole mennyt