Hyppää sisältöön

Suomessa päästään nauttimaan olympiahuumasta "paikan päällä" – 5G-yhteys vie katsojan virtuaalisesti 7000 kilometrin päähän

Oulun ja Etelä-Korean Pyeongchangin välille avataan olympialaisten aikaan 5G-testiverkko, joka muun muassa mahdollistaa olympiapuiston näkemisen lähes reaaliajassa Suomessa.

5G mahdollistaa tietomäärältään hyvin raskaiden asioiden, kuten 360 asteen kameran tuottaman kuvan, katsomisen reaaliajassa esimerkiksi toisella puolen maapalloa. Kuva: Marko Pinola / Yle

Talviolympialaisten hiihtofinaalit ovat alkamaisillaan, mutta et ole katsomassa sitä – ainakaan fyysisesti.

Seuraat kisan nimittäin virtuaalilasit päässäsi kotisohvaltasi. Kuulet ja näet maalisuoran jännittävät hetket lähes viiveettä, aivan aitiopaikalta.

Vastaavankaltaisilla mahdollisuuksilla on leikitelty virtuaalitodellisuuden esiinmarssin myötä tiuhaan. Nyt esimerkin tilanteen voidaan ensimmäistä kertaa sanoa olevan teknisesti mahdollista, Oulun yliopiston 5G-testiverkon ohjelmistopäällikkö Olli Liinamaa vakuuttaa.

Hän on mukana EU:n, Korean ja muun muassa Oulun yliopiston yhteisessä projektissa, jossa oululaiset voivat nähdä 20. – 22.2. lähes reaaliajassa, mitä tapahtuu 7 000 kilometrin päässä Etelä-Koreassa talviolympialaisten aikaan.

Erikoisuutena etäohjaus

Kaiken keskiössä on Liinamaan tittelissäkin esiintyvä etuliite, 5G. Tämä niin kutsuttu viidennen sukupolven langaton teknologia mahdollistaa jopa satakertaiset tiedonsiirtonopeudet verrattuna 4G:hen. Eli siihen samaan verkkoon, joka mahdollistaa esimerkiksi Youtube-videoiden katsomisen kännykältä.

Sen lisäksi, että 5G on aikaisempaa nopeampi, sen avulla taivutaan uskomattomalta kuulostavaan suoritukseen: ympäristöä voi muokata etäältä nappia painamalla.

On erittäin todennäköistä, että esimerkiksi konsertti- ja urheilutapahtumat voidaan tarjota reaaliajassa kotisohville lähitulevaisuudessa.

Olli Liinamaa

Oulussa toteutus tapahtuu kaupunginkirjastolla sekä Kastellin monitoimitalolla, joista jälkimmäiseen asennetaan revontulia kuvaava valotaideteos.

– Teoksen sisällä on kauko-ohjattavia antureita, joita säätämällä voi vaikuttaa revontulien sävyihin. Säädön voi tehdä etäältä kaupunginkirjastolta tai Etelä-Koreasta, Liinamaa kertoo.

Oululaiset pääsevät vuorostaan nauttimaan virtuaalilasien läpi maisemista, jotka avautuvat Etelä-Korean Gaengungin olympiapuistosta sekä sen lähistössä ajavasta bussista.

5G täydessä valmiudessa jo Tokion kisoissa?

Juuri etäohjaus on Liinamaan mukaan se virstanpylväs, joka nostaa käsillä olevan kokeilun merkittäväksi tapaukseksi 5G:n kehityshistoriassa.

Olli Liinamaan mukaan 5G mahdollistaa jo lähitulevaisuudessa seuraavan: 360-kamera kuvaa keikkaa keskeltä bändiä, ja näet kaiken tämän reaaliajassa kotisohvaltasi virtuaalilasien kautta. Kuva: Marko Pinola / Yle

– Väittäisin, että tämä on maailman ensimmäinen yleisölle avoin mannertenvälinen verkko, jossa vastaavaa voidaan tehdä, Liinamaa kertoo.

Vaikka näistä talviolympialaisista ei voi vielä nauttia virtuaalisesti aivan sieltä ladunvarrelta katsottuna, on pohjatyö tälle mahdollisuudelle Liinamaan mukaan nyt valmis.

– On erittäin todennäköistä, että esimerkiksi konsertti- ja urheilutapahtumat voidaan tarjota reaaliajassa kotisohville lähitulevaisuudessa.

5G-uutisoinnissa toistuu usein vuosikymmen 2020. Uuden tiedonsiirtoteknologian uumoillaan olevan tuolloin käytössä laajemmin.

Virtuaalitodellisuuden kautta koettua kisahuumaa saattaa olla luvassa jo kahden vuoden päästä Tokion kesäolympialaisissa, sillä Japanin suurin teleoperaattori on sitoutunut lähettämään urheilutapahtumat suorana myös virtuaalisesti (siirryt toiseen palveluun) (The Mainichi).