Luistelukentän luona räjähti Turussa – kolme lukiolaispoikaa sai vammoja pukukoppiin jätetystä omatekoisesta pommista

Wäinö Aaltosen koulun valvontakamerakuvien toivotaan ratkaisevan, kuka vei räjähdepullon luistinkentän pukukoppiin. Räjähdys sattui sunnuntai-iltana kello kuuden aikoihin.

Kuva: Paula Koskinen / Yle

TURKU Poliisi on aloittanut Wäinö Aaltosen koulun luistinkentällä sattuneen räjähdysonnettomuuden tutkinnan.

Ilmeisesti omatekoinen pommi räjähti turkulaisen luistinkentän pukukopissa sunnuntai-iltana. Paikalla oli kolme lukiolaispoikaa.

Pommin asettajasta ei ole tietoa.

Onnettomuudessa loukkaantuneet lukiolaiset saivat kuulo- ja palovammoja.

Yksi loukkaantuneista on 18-vuotias Vertti Rantalaiho. Hän sanoo, että räjähde oli puolen litran muovisessa pullossa ja räjähti itsekseen, kun Vertti istahti penkille kiristämään luistimiaan.

– Se räjähti ihan siinä kasvojen edessä. Emme koskeneet siihen ollenkaan, Vertti Rantalaiho sanoo.

Jonkinlaista syövyttävää ainetta lensi pullosta kasvoilleni.

Vertti Rantalaiho

Räjähteestä lensi syövyttävää ainetta poikien päälle. Pamaus oli kova, mutta poikien taju säilyi koko ajan.

– Jonkinlaista syövyttävää ainetta lensi pullosta kasvoilleni ja toisen kaverini kädelle.

Vertin ja toisen pojan kuulo vaurioitui. Lääkärissä todettiin kuulon alenema, mutta toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka pysyvä vaurio on. Kolmas poika sai palovammoja käteen.

– Vasen korvani on toistaiseksi paljon heikompi kuin oikea. Korvat ovat lukossa ja tinnittää. Toivotaan, että kuulo palautuu normaaliksi, Vertti Rantalaiho sanoo.

Vertti Rantalaiho oli kahden ystävänsä kanssa pukukopissa, kun siellä räjähti itse tehty pommi. Kuva: Paula Koskinen / Yle

Poliisi tutkii valvontakameran kuvat

Tutkinnanjohtaja Jari Riiali Lounais-Suomen poliisista toivoo, että pommin asettajan jäljille päästään Wäinö Aaltosen koulun valvontakamerakuvien avulla. Poliisi ei ole toistaiseksi ehtinyt niitä vielä tutkia.

Rikoskomisario Jari Riiali sanoo, että poliisin tietoon tulee silloin tällöin itse tehtyjä pommeja. Riialin mukaan nuoriso saa niihin ohjeita ja innoitusta sosiaalisesta mediasta.

Järkyttävää, että joku tekee tällaisen käytännön pilan.

Vertti Rantalaiho

– Näitä itse tehtyjä pommeja tulee vastaan onneksi harvoin. Minun tietooni ei onneksi ole tullut, että mitään pahempaa olisi toistaiseksi sattunut, Riiali sanoo.

Myös Wäinö Aaltosen koulussa on reagoitu asiaan. Koulun rehtori Henri Littunen sanoo, että koulun oppilaiden vanhemmille on asiasta tiedotettu Wilma-viestillä. Opettajat ovat puhuneet tapauksesta luokissaan ja torstaina koulun kaikille oppilaille järjestetään asiasta yhteinen tilaisuus.

Tekijä jää toivottavasti kiinni

Vertti Rantalaiho teki luistinkentän pukuhuoneeseen jätetystä räjähteestä rikosilmoituksen maanantaina. Hän toivoo, että tekijä saadaan kiinni ja edesvastuuseen teostaan.

– Järkyttävää, että joku tekee tällaisen käytännön pilan, josta voi koitua harmia. Minulle voi jäädä tästä pysyvä kuulovamma.

Nuori mies sanoo, että räjähdyksessä olisi voinut käydä myös paljon pahemmin, sillä Wäinö Aaltosen koulun luistinkenttä on lapsiperheiden suosiossa.

– Siellä käy paljon pieniä lapsia, joille olisi voinut käydä paljon vakavammin kuin minulle ja kavereilleni.