Tavoitteena tuotannon kaksinkertaistaminen – uudet linjastot pian käytössä Älvsbytalon tehtaalla Kauhajoella

Uusilla tuotantolinjastoinvestoinneilla varaudutaan muun muassa vuonna 2021 voimaantulevaan EU-direktiiviin, joka kiristää rakennusmääräyksiä.

valmistalot
Jan-Erik Rusk ja Petri Torvinen katselevat uutta tuotantolinjastoa Älvsbytalon Kauhajoen tehtaalla.
Toimitusjohtaja Jan-Erik Rusk (vas.) ja myyntijohtaja Petri Torvinen katselevat uutta tuotantolinjastoa Älvsbytalon Kauhajoen tehtaalla.Pasi Takkunen/Yle

Kauhajoella Älvsbytalon tehtaalla sisäänajetaan parhaillaan uusia ulkoseinälinjastoja. Tuotantoseisokki alkoi kaksi viikkoa ennen joulua, ja pian linjastot otetaan kokonaisuudessaan käyttöön.

Linjastoinvestoinneilla vastataan esimerkiksi vuonna 2021 voimaantulevaan EU-direktiiviin, joka tiukentaa rakennussäädöksiä, mutta kyse on myös koko talomalliston uusiutumisesta.

– Me rakennamme koko konsernitasolla samalla tavalla, ja myös sen takia olemme tehneet muutoksia. Kun me rakennamme Norjaan, Ruotsiin ja Suomeen, on kaikista ankarimmat olosuhteet Norjan länsirannikolla, ja tämä uusi ulkoseinä on suunniteltu niihin olosuhteisiin, kertoo Älvsbytalon toimitusjohtaja Jan-Erik Rusk.

Kauhajokelainen Team Vesmes toimitti uudet linjastot Kauhajoen tehtaan lisäksi kaikkiin Pohjoismaissa sijaitseviin Älvsbyhus-talotehtaisiin. Uusien linjastojen tuottaminen lähellä ja paikallisin voimin koettiin eteläpohjalaisella talotehtaalla hyväksi.

– Sehän on meille kauhajokelaisille toki suuri etu. Me kerroimme heille minkälainen meidän tuleva uusi ulkoseinä tulee olemaan, ja linjasto rakennettiin sen mukaan. Se oli ehkä tärkein kriteeri toimittajan valinnassa, toimitusjohtaja Jan-Erik Rusk kertoo.

Kapasiteetti pyritään tuplaamaan

Uuden automatiikan myötä Kauhajoen tehtaan talotuotantokapasiteetti pyritään kaksinkertaistamaan lähivuosina. Esimerkiksi vuonna 2017 taloja valmistui Kauhajoella 120 kappaletta.

– Kaikki riippuu toki myynnistä, mutta aluksi teemme nyt uusilla linjastoilla yhden talon viikossa, ja hiljalleen nostamme tuotantoa. Ennen kesälomia pyrimme tekemään viisi taloa viikossa, eli yksi talo per päivä, Jan-Erik Rusk visioi.

Älvsbytalo työllistää tällä hetkellä 28 työntekijää ja lisäksi toimihenkilöitä. Ruskin mukaan uusissa talomalleissa on enemmän työvaiheita, mutta samaan aikaan uudet linjastot lisäävät automatiikkaa.

– Tulemme kuitenkin todennäköisesti palkkaamaan muutaman henkilön tässä prosessissa lisää.